Pracodawca nie zostawil kwoty wolnej od zajęcia

• Autor wątku Autor wątku monika.duczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika.duczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

mam problem z pracodawcą który nie zostawil mi kwoty wolnej od zajęcia.
Mam komornika na koncie, który działa z upoważnienia ZUS (nie opłacone składki kilka lat temu). Za miesiąc sierpień powinnam była dostać ok 1900 zł netto wypłaty (prawie 3 tygodnie byłam na l4), natomiast dostałam zaledwie 890 zł. Byłam w kadrach wyjaśniać ta kwotę, dziewczyna tłumaczyła mi że tak jest, bo komornik z tytułu zus może mi zająć 50% wypłaty i nie obowiązuje tutaj kwota wolna od zajęcia komorniczego. Czy rzeczywiście tak jest, że przy zajęciu wynagrodzenia z tytułu zus nie obowiązują przepisy z kodeksu pracy i pracodawca może mi zabrać z wypłaty ile się podoba? Dodam że mam umowę o pracę na cały etat.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

monika.duczek napisał:
Witam serdecznie,

mam problem z pracodawcą który nie zostawil mi kwoty wolnej od zajęcia.
Mam komornika na koncie, który działa z upoważnienia ZUS (nie opłacone składki kilka lat temu). Za miesiąc sierpień powinnam była dostać ok 1900 zł netto wypłaty (prawie 3 tygodnie byłam na l4), natomiast dostałam zaledwie 890 zł. Byłam w kadrach wyjaśniać ta kwotę, dziewczyna tłumaczyła mi że tak jest, bo komornik z tytułu zus może mi zająć 50% wypłaty i nie obowiązuje tutaj kwota wolna od zajęcia komorniczego. Czy rzeczywiście tak jest, że przy zajęciu wynagrodzenia z tytułu zus nie obowiązują przepisy z kodeksu pracy i pracodawca może mi zabrać z wypłaty ile się podoba? Dodam że mam umowę o pracę na cały etat.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Musisz trochę popracować nad składnią bo z tego co napisałaś nie można wiele zrozumieć...

Najpierw piszesz że "masz komornika na koncie" a potem że byłaś wyjaśniać sprawę w kadrach - co ma piernik do wiatraka? Poza tym co to znaczy "komornik z upoważnienia zusu"? Egzekucję prowadzi komornik sądowy czy Dyrektor ZUS? I co w końcu zajął, rachunek bankowy (konto) czy wynagrodzenie?

Faktycznie, źle to ujęłam.
Mam w zusie zaległości z tytułu nie opłaconych składek sprzed kilku lat, i sprawa trafiła do komornika który zajął mi wynagrodzenie (konto bankowe nie jest zajęte). W dniu wczorajszym dostałam wypłatę na konto, mniej więcej 890 zł netto, zobaczywszy przelew poszłam do kadr wyjaśnić sprawę, kadrowa powiedziała że wszystko jest ok, bo w sytuacji gdy komornik działa ściąga należność z tytułu zus to nie obowiązuje kwota wolna od zajęcia.

A i egzekucję prowadzi komornik sądowy

Pracodawca jest w błędzie - art. 87(1) § 1 pkt. 1 kodeksu pracy

No właśnie dzisiaj kolejny raz byłam w kadrach, inna kadrowa potwierdziła to co czytałam na forach i kodeksie pracy, miałam pisać maila do księgowości, i czekam na odpowiedź. Co więcej komornik także to wszystko potwierdził.
Czy mogę coś z tym zrobić? Zgłosić gdzieś? Czy nic nie mogę zrobić i muszę mieć nadzieję że księgowość jednak przeliczy to i dostanę dopłatę?

monika.duczek napisał:
Czy mogę coś z tym zrobić? Zgłosić gdzieś? Czy nic nie mogę zrobić i muszę mieć nadzieję że księgowość jednak przeliczy to i dostanę dopłatę?

Wezwać do zapłaty nienależnie przekazanej kwoty a jak nie wypłaci to pozostaje Ci sąd...

Tylko, że te pieniądze i tak będziesz musiała później zwrócić pracodawcy, więc nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Powrót