Pracodawca płaci komornikowi z opóźnieniem

• Autor wątku Autor wątku sienia30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sienia30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Pracodawca mojego byłego męża wpłaca alimenty na konto komornika z opóźnieniem. Bywa że spóźnia się prawie dwa miesiące. Dodam, że jest to kwota 300 zł, są to alimenty na mojego syna.
Wielokrotnie rozmawiałam z pracodawcą o tym, ale mówi, że płaci kiedy może. Komornik stwierdził, że nic nie mogę z tym zrobić. Czy rzeczywiście? Co w takiej sytuacji z odsetkami? Czy mogę starać się jakoś je wyegzekwować? Jeżeli tak to gdzie powinnam złożyć stosowny wniosek i jak powinien on wyglądać? Proszę o pomoc.

Czy w wyroku alimenty zostały zasądzone wraz z ustawowymi odsetkami w przypadku zwłoki w płatności którejkolwiek raty?? Jeśli tak to prosze złożyc do komornika wniosek o rozszerzenie postepowania o zaległe odsetki, wskazując mc, w którym było pierwsze opóźnienie. Komornik powinien pomóc w wyliczeniu tych odsetek. Jesli nie proszę napisać do mnie wiadomość prywatną to postaram sie Pani pomóc w obliczeniach. Jeśli we wniosku o wszczecie postepowania wnosiła Pani o odsetki to odsetki sa naliczane, prosze zobaczyć czy w pismach od komornika oprócz alimentów bieżących i zaległych jest pozycja odsetek zaległych, jeśli jest to znaczy że się naliczaja.

Dziękuję bardzo za pomoc, skontaktowałam się z komornikiem i będę składać wniosek o rozszerzenie.
Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję.

Witam mam ten sam problem. W maju dostałam alimenty od komornika. W czerwcu i lipcu cisza. We wrześniu znowu pracodawca wyslal. W październiku nawet pisma nie odebral od komornika i alimentów nie ma. Co mam robic? Z funduszu przekroczyl mi dochod o 20 zl.

Powrót