Pracodawca przestał płacić za przerwę

• Autor wątku Autor wątku Krzychu7891
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzychu7891

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję, że piszę we właściwym dziale.

Pracuję od pół roku w angielskiej firmie na umowę o pracę, w pełnym wymiarze godzin.
W zeszłym tygodniu mój menadżer poinformował mnie, że moje godziny pracy zmieniają się, co mnie nie zaskoczyło bo już wcześniej się tego spodziewałem. Zaskoczyło mnie jednak to, że muszę zostawać pół godziny dłużej każdego dnia bo mam nieplatną jedną przerwę. Nikt nie wspominał o tym wcześniej przez całe pół roku. Czy pracodawca może dokonać takiej zmiany z dnia na dzień? Jako wymówkę dostałem tylko, że teraz wszyscy nowo zatrudnieni dostają takie godziny, a płatne obie przerwy maja pracujący zmianowo.

Siema.
Pracodawca nie moze 'od tak sobie' zmienic umowy o prace nie konsultujac wczesniej tego z pracownikiem. Przypomnij sobie, czy podpisywales jakikolwiek papier zwiazany z ww. zmiana. Jest to zmiana dot. umowy o prace, powinienes dostac nowy kontrakt lub chocby appendix do starego kontraktu ktory wczesniej zaakceptowales... Pracodawca nie moze zmusic Cie, azebys zostawal gluzej anizeli wymaga tego podpisany przez Ciebie kontrakt. Moze nie placic Tobie za przerwy (b. czesto stosowane przez agencje pracy - dodam, ze jesli pracodawca nie placi za przerwy jest to czas ktory mozesz wykorzystac jak tylko sie Tobie podoba). Druga sprawa - Ty jak wspomniales pracujesz juz tam pol roku czyli nie jestes osoba nowo zatrudniona... Wydaje mi sie, ze pracodawca Cie troche wydymal (bez obrazy)... Mi to wyglada, ze zmienil Tobie godziny pracy podsowajac przy okazji nowy kontrakt. Pierwsze co bym zrobil (jesli jest to wieksza firma) to napisal do HR z prosba o wyjasnienie zaistnialych zmian.

Powrót