Pracodawca rezygnuje ze stażysty

• Autor wątku Autor wątku Majecki178
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Majecki178

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mój pracodawa ca będzie rezygnował ze mnie z mojego stażowania czy będą wyciągane jakieś konsekwencje? powód jest taki ze sobie nie radze nie nadaje się

Konsekwencje wobec kogo? Ile czasu staż miał trwać, a po jakim czasie jest przerywany? W jakim charakterze odbywasz staż i z jakiego powodu pracodawca uważa, że się nie nadajesz? Podaj więcej szczegółów.

Ostatnia edycja:
wobec mnie ,staz miał trwać 6 miesiecy trwa 3 jest to Bon stażowy a powodu nie poradnośći i już parę razy stracił na mnie ,mówi że nie mogę się odnaleźć

Majecki178 napisał:
a powodu nie poradnośći i już parę razy stracił na mnie ,mówi że nie mogę się odnaleźć
Ok, to napisz jeszcze: na czym polega Twoja praca, jakie jest Twoje wykształcenie, w jakiej branży prowadzi swoją działalność pracodawca i co konkretnie pracodawca ma Ci do zarzucenia. Spróbuj spojrzeć na sprawę obiektywnie i napisz czy Twoim zdaniem jego zarzuty są zasadne.

Poproś o decyzję pracodawcy z uzasadnieniem na piśmie.

Organizator stażu(pracodawca) ma obowiązek na piśmie uzasadnić prośbę o przerwanie stażu jedynie stronie, z którą zawarł umowę czyli PUP. Oczywiście stażysta ma prawo poznać zarzuty pracodawcy i na wezwanie PUP się do nich ustosunkować. Natomiast żaden przepis prawa nie obliguje organizatora stażu do pisemnego tłumaczenia bezrobotnemu powodów przerwania stażu.

Ostatnia edycja:
A stażysta to taki żuczek, który nie ma żadnych praw twoim zdaniem, tak.

w tej sytuacji co podałeś, to by wynikało, że wracamy do niewolnictwa, bo stażysta nie mógłby nawet poznać zarzutów pracodawcy wobec siebie..., a podobno to oto tu chodzi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powtarzam: ustawodawca nie zobligował żadnym przepisem pracodawcy do pisemnego informowania stażysty odnośnie przerwania stażu. Pracodawca ma obowiązek poinformować PUP. A PUP na pewno odezwie się do stażysty, aby tym zarzutom zaprzeczył bądź je potwierdził, więc tak czy siak i tak je pozna.

Ostatnia edycja:
Powrót