pracodawca spóźnia się z wypłatą

• Autor wątku Autor wątku monciaa81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monciaa81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Czy powinnam złożyć skargę do PIP na pracodawcę, który spóźnia się z wypłatą wynagrodzenia jeden, dwa czy trzy dni. Na umowie mam, do 10 każdego miesiąca a wypłata przychodzi nawet 13. Może to nie jest długi okres czasu, ale przy moich marnych zarobkach to jest długo, tym bardziej, że są rachunki do zapłaty. Przecież nie powiem w banku, że nie zapłace raty bo nie dostałam wypłaty.

Czy "powinnam" - to musi Pani sama zdecydować. Czy "może" - tak może Pani złożyć taką skargę.

PS.
Rozmawiała Pani w tej sprawie z pracodawcą? PIP - to "ciężkie działa".

No tak, dzisiaj 14 a wypłaty brak.
A jakie konsekwencje czekają pracodawce i być może pracownika, byłego bo już tam nie pracuje, w związku z skargą do PIP?

Jak chodzi o stronę prawną to ja się nie wypowiem ale wiem, że skargi do PIP na pracodawcę raczej zawsze kończą jakiekolwiek dobre stosunki (nie warto palić za sobą mostów).
Proponuję rozmowę (stanowczą) a jak (z tego co wyczytałem) były szef nadal będzie się upierał to czasem sama groźba PIP jest wystarczającym argumentem - a dorzuć do tego jeszcze, że ci prawnik i to znajomy - najlepiej z rodziny - doradził to masz co raz większe szanse ;=)))
PIP radzę w ostateczności - wszystkim to wychodzi na dobre - no cóż ale czasem i tak trzeba ;=(

Powrót