S
SeaDog505
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
Witam, mój pracodawca twierdzi, że po zebraniu informacji i różnych materiałów, program jaki napisałem na potrzeby pewnego działu w mojej firmie wraz z chwilą jego powstania i rozpowszechnienia stał się własnością firmy. Mam szczegółowy zakres obowiązków z którego nie wynika, żebym miał tworzyć programy, aplikacje mobilne, internetowe etc. Mówiąc krótko jest to stanowisko przypominające helpedsk - rozwiązywanie problemów z komputerami, drukarkami, obsługa wewnętrznych serwerów itp. Jako, że jestem ukrytym programistą napisałem dość zaawansowaną aplikację internetową, która przypadła do gustu. Napisanie tej aplikacji wyszło wyłącznie z mojej inicjatywy a przy jej pisaniu nie używałem żadnych materiałów należących do mojego pracodawcy a pisanie tej aplikacji odbywało się zarówno w pracy jak i w domu. Dopiero kiedy aplikacja została ukończona, została uruchomiona na serwerze pracodawcy celem jej rozpowszechnienia. Aplikacja tak bardzo stała się potrzebna, że nagle stała się własnością firmy. We wniosku do swojego pracodawcy z prośbą o uregulowanie kwestii prawnych dotyczących tej aplikacji przytoczyłem wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 3 lipca 2009 r. (sygn. akt III SA/WA 34/09), który stwierdził, że:
Mój pracodawca ma wsparcie w postaci swoich prawników ale mając na uwadze powyższe orzeczenie sądu oraz tego, że zakres moich obowiązków nie mówi w żaden sposób o tworzeniu programów, tym bardziej przekazywaniu praw autorskich wydaje mi się, że mój pracodawca twierdząc, iż program jest jego własnością oraz zabierając mi dostęp do kodu źródłowego, który wykonywany jest na jego serwerze dopuścił się pogwałcenia praw autorskich. W związku z tym napisałem pismo nakazujące dalszego zaprzestania rozpowszechniania w/w aplikacji. Napisałem również, iż zgodnie z Art. 41. 1. 1) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych dopuszczam możliwość odpłatnego przeniesienia autorskich praw majątkowych na podstawie umowy o przeniesieniu praw autorskich na rzecz swojego pracodawcy. Niestety nie poskutkowało to w żaden sposób, ponieważ program cały czas jest użytkowany. Jakie powinienem podjąć dalsze czynności w celu wyegzekwowania należnej zapłaty bądź też zaprzestania używania programu?
umowa o pracę powinna określać rodzaj pracy, czyli zakres obowiązków pracownika, a zamiar nałożenia na niego obowiązku wykonywania dzieł w rozumieniu prawa autorskiego powinien wynikać wprost z treści tej umowy. Dopiero więc w razie nałożenia na pracownika obowiązku wykonania utworu w rozumieniu prawa autorskiego w umowie o pracę będzie mogło mieć zastosowanie domniemanie z art. 12 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. To zaś, że utwór został stworzony w czasie pracy i w miejscu pracy oraz iż pracownik wykorzystał sprzęt służbowy i materiały należące do pracodawcy, a także że w tworzeniu dzieła uczestniczyli współpracownicy, nie wystarcza do stwierdzenia, że dany utwór ma charakter pracowniczy. Podstawowym, konstrukcyjnym wymogiem jego powstania jest to, aby utwór był wynikiem wykonywania przez pracownika obowiązków ze stosunku pracy.
Mój pracodawca ma wsparcie w postaci swoich prawników ale mając na uwadze powyższe orzeczenie sądu oraz tego, że zakres moich obowiązków nie mówi w żaden sposób o tworzeniu programów, tym bardziej przekazywaniu praw autorskich wydaje mi się, że mój pracodawca twierdząc, iż program jest jego własnością oraz zabierając mi dostęp do kodu źródłowego, który wykonywany jest na jego serwerze dopuścił się pogwałcenia praw autorskich. W związku z tym napisałem pismo nakazujące dalszego zaprzestania rozpowszechniania w/w aplikacji. Napisałem również, iż zgodnie z Art. 41. 1. 1) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych dopuszczam możliwość odpłatnego przeniesienia autorskich praw majątkowych na podstawie umowy o przeniesieniu praw autorskich na rzecz swojego pracodawcy. Niestety nie poskutkowało to w żaden sposób, ponieważ program cały czas jest użytkowany. Jakie powinienem podjąć dalsze czynności w celu wyegzekwowania należnej zapłaty bądź też zaprzestania używania programu?
Ostatnia edycja: