Pracodawca wymaga potwierdzenia tożsamości przez prywatne konto bankowe

• Autor wątku Autor wątku mampytanieneko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mampytanieneko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

pracuję w firmie (oddział IT Banku zagranicznego), która wymaga logowania się do prywatnego konta bankowego w celu zmiany hasła i innych czynności związanych z kontem pracowniczym.
Na samym początku wprowadzili rozwiązanie kont biznesowych, które wymagały potwierdzenia/potwierdzenia danych właśnie przez konta prywatne bankowe.

Czy jest to zgodne z prawem? Za każdym razem gdy muszę te czynność wykonać, czuje się mimo wszystko nieswojo. Wiadomo, że pracodawca i tak ma wszystkie moje dane, aczkolwiek takie łączenie tych dwóch sfer wydaje mi się na granicy.

Może nie jest, dlatego chciałam się upewnić, żeby rozwiązać moją niepewność nieważne w którą stronę.

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam :)

Ale... w czym widzisz problem, oprócz "czuje się mimo wszystko nieswojo." - bo nie wiem czy dobre forum wybrałeś, choć też ta dziedzina zaczyna się na literę "p..."

Ja uważam ,że pracodawca nie może wymagać aby pracownik logował sie do jakiegoś systemu za pomocą swoich prywatnych danych , w tym wypadku za pomocą prywatnego konta bankowego.
Pracodawca powinien stworzyć takie mechanizmy ,żeby pracownik nie musiał używać swoich danych - konto "biznesowe" jest dobrym rozwiązaniem ale nie powinno być powiązane z kontem prywatnym pracownika.
Pracodawca równie dobrze może założyć swoje konto służące tylko i wyłącznie do potwierdzenia tożsamości pracownika tak aby ten mógł wykonywać swoje obowiązki
Moim zdaniem należy odmówić.

Wg mnie ona się "podpisuje" profilem zaufanym. Nie musi bankiem, może samym profilem, mObywatelem, podpisem kwalifikowanym itp.
Tak - podpis elektroniczny jest na równi tym długopisem.
Ludzie latają turystycznie w kosmos - a my zamiast długopisu wykorzystujemy inne formy potwierdzania tożsamości.
Nie ma w tym nic dziwnego i niedozwolonego. Ja już umów papierowych nie podpisałem z klientami z dobre 3 lata.

Powrót