pracodawca

• Autor wątku Autor wątku Paw32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paw32

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam, proszę o poradę ;
W firmie , której pracuję , ktoś wystawił negatywny komentarz na temat pracodawcy , w firmie której pracuję. Pracodawca, wziął mnie na rozmowę i uważa , że to ja wystawiłem ten negatywny komentarz . Oświadczyłem, że ja nie miałem żadnego celu, aby wystawiać negatywny komentarz, jednak pracodawca już 3 razy wziął mnie na rozmowę i uważa, że to ja wystawiłem ten komentarz. Powiedział ponadto, że albo mam usunąć ten komentarz albo złożyć wypowiedzenie do końca miesiąca.
Proszę o pilną poradę co mam zrobić w takiej sytuacji , ponieważ dla mnie to już jest mobing ze strony pracodawcy.
Proszę o odpowiedź

Nie napisałeś czy to ty go umieściłeś w sieci.
"Oświadczyłem, że ja nie miałem żadnego celu" to nie oznacza, że nie umieściłeś.
Odpowiedz SZCZERZE czy to Ty.

Nie jest to mobbing.
Wypowiedzenie to jest twoja wola - nie musisz nic składać, jak nie chcesz.
Jeżeli to nie ty umieściłeś to powiedz, że go nie umieściłeś, wypowiedzenia nie złożysz i sprawa zakończona.
Jeżeli jednak ty: usuń, przeproś i powiedz, że się już nie powtórzy.

nie umieściłem żadnego komentarza negatywnego na temat mojej firmy, jednak zostałem oskarżony o umieszczenie takiego komentarza, pracodawca ciągle naciska , abym usunął komentarz, ta sprawa trwa już od ponad dwóch tygodni, czuję sie zmęczony juz ta cała sytuacją. Pracodawca cały czas żąda skasowania komentarza i dał mi nawet na to czas ( parę dni), jeśli tego nie uczynię, nakazał mi złożyć wypowiedzenie
Dzisiaj u pracodawcy byłem 3- krotnie wzywa mnie na dywanik , i ciągle to samo. CZy nadal Pan uważa , że nie jest to już mobing, zostałem oskarżony o coś , czego nie zrobiłem.

Radzę - nagrywaj ( dyktafon ) wszystkie rozmowy z tym pracodawcą na ten temat ( oczywiście nie komunikując mu tego w żadnym przypadku , ani też nie ujawniaj i rozpowszechniaj tych wykonanych nagrań żadnej ale to dosłownie żadnej osobie jak również w żadnym portalu społecznościowym czy na innych platformach ) , być może te nagrane rozmowy za pewien czas przydadzą się Tobie w sądzie pracy ( dowód ) . Oczywiście warunkiem jest to, że to nie Ty dokonałeś tych wpisów , negatywnych komentarzy , bo jeśli pracodawca zaangażuje się bardzo w ujawnienie autora tych wpisów i negatywnych komentarzy ( poświęci swój czas , pieniądze , Policja ) to Ty będziesz miał problem a nie on .

Ostatnia edycja:
wawil napisał:
to Ty będziesz miał problem a nie on .
Niby dlaczego
Pracownik jak najbardziej może krytykować pracodawcę o ile krytyka ta mieści sie w normach np.
W wyroku Sądu Najwyższego z dnia 9 marca 2022 roku (sygn. III PSKP 62/21) uznano, że „»dozwolona krytyka« musi cechować się rzeczowością, rzetelnością, adekwatnością do konkretnych okoliczności faktycznych oraz odpowiednią formą. Podstawową cechą dozwolonej krytyki jest »dobra wiara« pracownika, czyli jego subiektywne przekonanie, że opiera krytykę na faktach zgodnych z prawdą (przy dochowaniu należytej staranności w ich sprawdzeniu) oraz działa w usprawiedliwionym interesie pracodawcy.

Ne jest to jeszcze mobbing
Żadnego pisma nie składaj
Tak naprawdę pracodawca nie ma możliwości sprawdzenia kto dokonał wpisu - droga długa i żmudna

Rozumiem, ale niestety pracodawca oswiadczyl stanowczo, jeśli nie usunę rzekomego komentarza, to mnie zwolnij z pracy . Oświadczyłem mu , że jak mam coś usunąć , czego nie wpisywałem żadnego komentarza, nie jestem jego autorem .W związku z tym , że zostałem osądzony o coś czego nie zrobiłem , postanowiłem zgłosić sprawę na policję , w celu wykrycia autora komentarza.Czt mogę prosić o wzór takiego zawiadomienia na policję , bardzo proszę o odpowiedź .

Paw32 napisał:
postanowiłem zgłosić sprawę na policję , w celu wykrycia autora komentarza.
Nie ma sensu składać. Ciebie ten komentarz nie dotyczy i policja nie podejmie żadnych kroków. Taki krok może podjąć pracodawca. Ty natomiast (jeżeli masz dowody) możesz złożyć zawiadomienie na pracodawcę. Siedź spokojnie i czekaj na rozwój sytuacji.

Mi się wydaje, że skoro pracodawca oskarżył mnie o opublikowanie rzekomego komentarza i ma zamiar zwolnic mnie z pracy , to uważam że sprawę jak najbardziej mnie dotyczy i powinienem złożyć takie zawiadomienie.

Ale ty nie jesteś poszkodowany tym komentarzem. Policja nic nie zrobi. Ty masz problem z zniezrownowazonym pracodawcą.

Powrót