Pracowałam bez umowy i teraz mam problem

• Autor wątku Autor wątku przemson1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemson1991

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam
Pracowałam 1,5 miesiąca w budce z lodami. Była to moja pierwsza praca. Pracodawca obiecywał że da mi umowę ale odwlekał to twierdząc, że on wszystko załatwi a ja nie muszę nic robić. Co gorsza w tym okresie byłam zarejestrowana w urzędzie pracy i nie zgłosiłam że pracuję bo pracodawca twierdził że dzieje się to automatycznie. W poprzednim tygodniu dostałam pit-11 za pracę w tej budce (mimo iż pracodawca również nie ma umowy bo na 100% nic nie podpisywałam ). Proszę pomóżcie bo po nocach nie śpię bo nie wiem co robić. Pracodawca mówi żeby to zostawić, ale ja nie jestem przekonana bo nie chce mieć za kilka lat jeszcze większych problemów
Proszę pomóżcie :sad::sad::sad:

No ale ten pit 11 od niego dostałam :sad: z moimi danymi. Czy iść to zgłosić zanim sami to wykryją? No bo jeśli się wyprę a on powie że tam pracowałam i jakichś świadków sobie znajdzie?

przemson1991 napisał:
No ale ten pit 11 od niego dostałam

PIT-11 otrzymałaś nie tylko Ty, ale również ma go Urząd skarbowy i pracodawca, więc nie za bardzo jest co ukryć. Być może nawet zostałaś zgłoszona do ubezpieczeń ZUS.

No to co ja mam teraz zrobić :sad: :sad: :sad:

przemson1991 napisał:
No to co ja mam teraz zrobić
Rozlicz się w Urzędzie Skarbowym zgodnie z otrzymanym PIT 11... a PUP zawiadom od kiedy podjęłaś pracę...
Siisii napisał:
PIT-11 otrzymałaś nie tylko Ty, ale również ma go Urząd skarbowy i pracodawca, więc nie za bardzo jest co ukryć. Być może nawet zostałaś zgłoszona do ubezpieczeń ZUS.
W ZUS możesz ustalić czy i od kiedy zgłoszono Cię do ubezpieczenia i z jakiego tytułu.

Ostatnia edycja:
A jak wysoką karę mogą mi za to wlepić?

Jeśli już nie pracujesz, to na tą chwilę kara grzywny Ci nie grozi.
No chyba, że od czasu podjęcia pracy bez umowy, a korzystając ze statusu bezrobotnego składałaś fałszywe oświadczenia w PUP o rzekomej gotowości do pracy.
Wtedy zajmą się tym organy ścigania jeśli PUP złoży zawiadomienie.

Byłam dzisiaj w PUP i jak narazie jestem w miarę spokojna bo tylko mnie wyrejestrowali z datą podjęcia pracy no i powiedzieli, że jeśli przyniosę jakieś zaświadczenie z zus-u to mnie zarejestrują ponownie. Zastanawiam się co będzie jeśli się okaże że nie zgłosił mnie do ubezpieczenia

Powrót