Pracowałem bez NIP-u

• Autor wątku Autor wątku Martin1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martin1

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Sytuacja wyglada tak:
Zaczałem swoją pierwszą prację na jednej ze stacji beznynowych, pracowalem od 15 sierpnia tego roku, wypełnilem formularz w ktorym podalem swoje dane osobowe, numer konta etc. nie wpisalem tylko w jedno pole NIP'u, gdyz go nie posiadalem, pracodwaca powiedzial abym sobie wyrobił, niestety zapomnialem a nikt mi nie przypomniał... po miesiącu zmienilo się szefostwo (zamienili się stacjami) i Ci nowi mnie zwolnili w trakcie, powidzieli mi ze dostanę wynagrodzenie za to co przepracowałem u nich (kilka dni), no nic pojechałem do domu zdruzgotany. Po kilku dniach zadzwonili do mnie koledzy ze stacji ze musze znów wypelnic taki formularz nowemu szefostwu aby dostac wynagrodzenie bo nie mają mojego konta - znow zostawilem puste pole przy NIP'ie. Zglosilem sie do pracy u tych samych szefów u ktorych pracowalem na poczatku, przyjeli mnie znów. Znów (po raz trzeci) wypełniałem tą umowe i znów zostawilem puste pole przy NIP. Jakos pracodawy niespeclanie mnie poganiali abym ten NIP doniósł. Przepracowałem tam 2 miesiace i wyskoczyl mi zagraniczny wyjazd swiateczny do rodziny, w zwiazku z tym się zwolniłem i dopiero wtedy za sprawą kolegi zdałem sobie sprawę że ten NIP to nie jest byle co, tylko wazna rzecz. Napisalem wniosek do Urzedu Skarbowego i dostałem NIP po 2óch tygodniach, podałem go telefonicznie pracodawcy (temu pierwszemu bo ten który mnie zwolnił "za nic" - nie chce go widzieć na oczy i z nim gadać), ktory twierdzi ze nie bedzie problemów z rozliczeniem. Ja jednak mam obawy ze nie wszystko pojdzie tak gładko... Pomozcie... ewentualnie jaka kara mnie czeka? sad.gif Troche skomplikowana historia, ciezko to wszystko wyjasnic, w kazydy razie to moja pierwsza praca jestem zaraz po liceum i tak naprawde nic nie wiedziałem.
Poza tym mam jeszcze jeden problem, do dzis (juz ponad miesiąc) nie dostałem zadnego swiadectwa pracy... Dzwonilem do Pracodawcy i twierdzi ze nie doszło jeszcze z Warszawy... (tam jest główna siedziba sieci) Pomózcie prosze...
Jesli chodzi o wynagrodznie to wszystko było OK- pieniazki docierały, dostawałem na konto pod koniec miesiąca.
Pozdrawiam serdecznie.

W czym mamy pomóc?
O braku świadectwa pracy należy powiadomić PIP (nawet dla naszej poczty miesiąc na dostarczenie to zbyt długo i trudno uwierzyć w tłumaczenie firmy).
To, że nie miał Pan NIP-u, nie stanowiło przeszkody w opłacaniu składek i zaliczek na podatek.
Teraz powinien Pan otrzymać od pracodawcy PIT-11, na podstawie którego sporządzi Pan roczną deklarację - PIT 37.

Dziekuję za odpowiedź.

Czyli NIP jest mi potrzebny tylko do rozliczenia kiedy przyjdzie od firmy PIT? (pracodawca mówi ze PIT przyjdzie od firmy Alianz) w związku z tym nie mam się czego obawiać?

A pracowałem na umowę zlecenie napewno powinni mi wydać świadectwo pracy?

A pracowałem na umowę zlecenie napewno powinni mi wydać świadectwo pracy?
To trzeba było pisać tak od razu, że to umowa zlecenie.
Nie dostanie Pan żadnego świadectwa pracy, bo nie był Pan pracownikiem.

Chyba umowa zlecenie, nie wiem czy tam cos takiego pisalo, wypelnialem tylko jakies takie kwestionariusze osobowe...

Za to Pracodawca obiecał mi wystawic jakies swiadectwo pracy...

Czy jesli pracowałem na umowe zlecenie to ten PIT tez dostanę?

Umowa o pracę na 100% to nie była.

Jeśli na umowę zlecenie nie dostaje się świadectwa pracy to może dostaje sie jakieś inne zaświadczenie świadczące o tym że się pracowało?

PITu nadal nie otrzymałem - jaki jest ostateczny termin jego otrzymania?

Pozdrawiam serdecznie.

Zleceniodawca może, ale nie musi wystawić zaświadczenie o wykonywanych zleceniach.
Trzeba go poprosić.
Termin na otrzymanie PIT-11 to ostatni dzień lutego, a w tym roku to 2 marca (data stempla pocztowego).

RE: Błagam pomózcie:( pracowałem bez NIPU

A jeśli zleceniodawca nie wystawiłby w ogóle zaświadczenia o wykonywanym zleceniu to na jakiej podstawie przyszły pracodawca uwierzy mi że gdziekolwiek pracowałem?

Gdybym w ogóle nie otrzymał tego Pitu do wypłenienia przez pracodawce to co w takiej sytuacji robić? Jak pan widzi moja sytuacja jest strasznie zagmatwana co opisałem w pierwszym poście, mam złe przeczucia i boję się że ta sprawa może się skończyć na niekorzyść do mnie. Dziekuję Panu bardzo za odpowiedzi trochę mnie Pan uspokoił.

Praca na umowę zlecenie nie jest zaliczana do stażu pracy. Przyszłemu pracodawcy taka informacja do niczego nie jest potrzebna.
Na temat PIT-11 na razie nie "gdybajmy", do 2 marca jeszcze daleko.
Potem coś doradzimy. Na zapas nie trzeba się martwić.

Dobrze, bardzo dziękuję za wszystko, w takim razie teraz czekam do 2 marca i później napiszę do Pana jakby były jakieś kłopoty.
Pozdrawiam serdecznie.

Panie Januszu, niestety żaden PIT jeszcze do mnie nie dotarł, a ostateczny termin jest w poniedziałek.
Jeśli chodzi o te PITy to skoro dostałem wynagrodznie od dwóch zleceniodowaców (otrzymałem 300 zł za kilka dni pracy od zleceniodawcy który mnie zwolnił, o czym pisałem w pierwszym poście) to powinienem otrzymać 2 PITy?

Powrót