pracownik czy cichy wspólnik?

• Autor wątku Autor wątku matejko77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matejko77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kłaniam się,
mam pytanie, znajoma której pomogłam otworzyć działalność gospodarczą, a następnie pracowałam u niej ponad 2 miesiące bo stale obiecywała mi że mnie zatrudni, ale do tego nie doszło, bo jak każda młoda firma i ta na początku nie miała zawrotnych zysków, zatrudnionych oprócz mnie było jeszcze 5 innych osób - również na czarno. Z tym że trójce spośród nich znajoma płaciła, mi i innej pani nie ponieważ pożyczyłyśmy jej pieniądze na rozkręcenie firmy. W tym układzie ona zauważyła, że dzięki pożyczce będziemy jej wspólnikami po roku, ale ja w ten sposób wytrzymałam tylko niecałe trzy miesiące, teraz chciałabym ubiegać się swoich praw w sądzie, co mam zrobić, skoro znajoma utrzymuje że byłam cichym wspólnikiem i nic mi się nie należy, pożyczki także mi nie odda, bo nie chce, jak udowodnić w sądzie że wspólnikiem miałam się dopiero stać za rok, i że przez cały ten czas tj. prawie 3 miesiące pracowałam na czarno?
z góry dziękuję za pomoc
cz można w sądzie ustalić stosunek zatrudnienia i domagać się wynagrodzenia za czas przepracowany?

Mozna.

Mozna ustalic stsosunek pracy, prawa wspólnika cichego a także pozyczkę.
Przy czym sąd jest trudną sprawą, adwokat drogi a zakończenie sprawy za pare lat.

Są inne sposoby np. stosunek pracy - warto skorzystać z usług i widzy PIP, pozyczka - zgłosic do US , chetnie wyjasnią pozyczkobiorcy jego obowiązki i zajma się czule takim podatnikiem. Zwłaszcza, że możesz im opowiedzieć także wiele o tej działalności, a nikt swięty nie jest.
Co do cichego wspólnika tylko sąd, nie widze inaczej.

Powrót