Pracownik i jej prace

• Autor wątku Autor wątku npage
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

npage

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, aktualnie posiadam stażystkę która pisze różnego rodzaje teksty na stronę internetową i jako pracodawca chciałbym spytać jak się mają prawa autorskie gdy już nie będzie u mnie pracowała będzie mogła mnie zaskarżyć o to, że wykorzystuję jej teksty na mojej stronie www ?

Czy powinienem teraz sporządzić jakieś przekazanie praw autorskich czy jednak nie jest to potrzebne ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Na jakiej zasadzie jest zatrudniona? Stosunek pracy? Umowa zlecenie/o dzieło?

Jako stażystka z Urzędu Pracy - nic za nią nie płacę tylko UP opłaca. Nie ma więc napisane czy to jest umowa zlecenie czy dzieło. Więc jak moje powyższe pytanie ma się do takiej sytuacji ?

Witam,

osobiste prawa autorskie są przynależne stażystce Art.16. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (dalej zwanej upaipp).

majątkowe prawa autorskie przynależą do:
- przy umowie o pracę (o ile umowa nie stanowi inaczej) - do pracodawcy - Art.12.upaipp
- przy innej formie zatrudnienia lub współpracy (umowa zlecenie, o dzieło, etc) - do osoby / firmy tworzącej utwór. Przeniesienie majątkowych praw autorskich wymaga w tym przypadku formy pisemnej - zawartej w umowie lub osobnym dokumencie.

Czyli rozumiem, że nie muszę sporządzac dodatkowych dokumentów o przekazanie praw autorskich ?

Zależy od treści zawartej ze stażystką umowy - jeśli jest w niej zawarte tworzenie utworów (sformułowanie w umowie może być dowolne, byle wynikał z niego zakres obowiązków stażystki), nabywasz prawa majątkowe na podstawie tej umowy. Bez konieczności wymieniana konkretnych utworów i spełniania innych wymagań z prawa autorskiego odnonie przejścia praw.

Powrót