Pracownik ochrony przekracza uprawnienia?

• Autor wątku Autor wątku kasztelan12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasztelan12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,
będąc dzisiaj na parkingu przy sklepie Rosmman byłem świadkiem, że osoba która podawała się za pracownika ochrony robiła zdjęcia samochodom stojącym nieprawidłowo. Parking należy częściowo do miasta częściowo do wspólnoty mieszkaniowej (nie wiem, która część parkingu do kogo należy). Kiedyś moje auto zostało sfotografowane przez tego pana, ale nie przedstawił się tylko powiedział, że wyśle zdjęcia do straży miejskiej czy policji.

W momencie kiedy go zauważyłem i poznałem po twarzy to zrobiłem zdjęcie, żeby mieć w razie jakiś problemów. Ta osoba podeszła do mnie i powiedziała, że robię jej bezprawnie zdjęcia. Zapytałem kim on jest. Powiedział, że pracownikiem ochrony pobliskiego osiedla. Poprosiłem o wylegitymowanie się. Twierdził, że nie ma takiego obowiązku. Z tego co sprawidzłem to jednak miał:

Przepis prawny:
Art. 38a. [Obowiązki pracownika ochrony przy wykonywaniu zadań ochrony osób i mienia]
1. Pracownik ochrony podczas wykonywania zadań ochrony osób i mienia jest obowiązany:
1) posiadać przy sobie legitymację, o której mowa w art. 9a ust. 1 lub art. 20 ust. 1 pkt 3, oraz okazywać ją na żądanie osoby, której czynności dotyczą w taki sposób aby zainteresowany miał możliwość odczytać i zanotować imię i nazwisko pracownika ochrony, numer legitymacji, dane podmiotu wystawiającego oraz zapoznać się z treścią pouczenia, o którym mowa w art. 9a ust. 2 pkt 5 lub art. 20 ust. 3 pkt 5;
2) wykonywać polecenia osób działających w imieniu instytucji państwowych lub samorządowych wydane na podstawie przepisów prawa.
2. Pracownik ochrony jest zwolniony z obowiązku okazywania legitymacji, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, w przypadku gdy osoba, wobec której wykonuje czynności, swoim zachowaniem w sposób oczywisty zagraża życiu lub zdrowiu pracownika ochrony lub innych osób albo dobrom powierzonym ochronie.

Powiedział mi, że za robienie zdjęc zgłosi mnie do kolejnego mandatu. No i tu pojawia się moje pytania - czy faktycznie skoro nie wiem kim jest dana osoba,a robi zdjęcia mojego auta to nie mogę jej fotografować mimo iż podaje się za pracownika ochrony na służbie ?

Możesz fotografować kogo chcesz jeżeli przepis szczególny wprost tego nie zabrania.
Pracownik ochrony i każdy inny człowiek również może Ciebie fotografować, Twoje auto też.

Przesyłać zgłoszenie do PP lub SM może każdy.

Powrót