Pracownik pominięty przy grupowej podwyżce. C

• Autor wątku Autor wątku Waxie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Waxie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Przedstawie pokrótce historie mojego ojca:
otóż przy ostatniej podwyżce, którą uzyskali wszyscy pracownicy zmiany mój ojciec został pominięty ( nie chodzi tutaj o premie itp). Pani z HR na pytanie dlaczego tak się stało, powiedziała że sprawą podwyżek zajmuje się kierownik ( prawdopodobnie zmiany), kierownik z kolei wykręcił kota ogonem
, coś przebąknął o tym że ojcu do emerytury brakuje niecałe dwa lata, ale oczywiście nie wziął odpowiedzialności na siebie i skierował mojego ojca do HR-ów. I tak od miesiąca trwa zabawa w "ping - ponga". Czy pracodawca mógł tak postąpić ?? Czy to jest zgodne z kodeksem pracy ?? Czy fakt że ojcu niedużo brakuje do emerytury może być powodem do obcięcią podwyżki?? Czy każda taka decyzja pracodawcy nie powinna być uzasadniona na piśmie ?? Prosze o pomoc w tej sprawie i sugestie jak przyspieszyć jej rozwiązanie.
Pozdrawiam.

[cytat="Janusz M."]A co to takiego "HR" ?[/cytat]
Nie wiesz, czy dbasz o czystość polskiego języka ?
Human Resources, czyli tzw. kadry.

Szanowny Panie, w Polsce obowiązują polskie określenia stanowisk pracy i polskie przepisy prawne. O czystość polskiego języka dbał już imć Rey z Nagłowic, być może słyszał Pan o takowym. :what: i o tym, że "... Polacy nie gęsi i swój język mają..." :wink:

No tak panowie, nie o czystość języka tu chodzi... Czy ojciec może zażądać od pracodawcy wyjaśnienia na piśmie co było decyzją pominięcia go przy podwyżce ??

Może, a nawet powinien zażądać wyjaśnienia, a pracodawca może wyjaśnić ustnie. Prawo tego nie zabrania.

RE::

Czyli rozumiem ze do pismo ma być skierowany do kierownictwa działu personalnego ?? Czy do kierownika zmiany ??

Pismo należy kierować do pracodawcy (ani kadry, ani kierownik zmiany nie są pracodawcami tylko funkcyjnymi pracownikami). Nie mają ani obowiązku ani prawa na udzielanie takich informacji, chyba że na polecenie pracodawcy.

Powrót