Pracownik w Ciąży a kontrola

• Autor wątku Autor wątku Iza D
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iza D

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam czy Mógłby ktoś Mi pomóc. Prowadzę działalność Gospodarczą,i dostałem z ZUS list o wszczęciu kontroli. Po miesiącu działalności Mojej firmy a prowadzę internetowy Sklep Zoologiczny, zatrudniłem Swoją żonę i 3 miesiące opłacałem za Nią składki. A teraz poszła na L4 po 3 miesiącach bo zaszła w ciąże czy ktoś może wie jakie papiery będą potrzebne do tej kontroli. Co przygotować?

Chciała jeszcze pracować ale ciąża była zagrożona i musiała iść na L4?

Jest zagrożona bo dopiero poród na koniec marca.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A zatrudniłeś kogoś na zastępstwo?
PS. L4 nie funkcjonuje od kilku lat.
PS. 2. Nadal nie podałeś formy zatrudnienia żony.

Po prostu dostała zwolnienie od Ginekologa i poszła na zwolnienie przepraszam to się pomyliłem, nie nie zatrudniałem sam pracuje teraz.

To ZUS na 100% będzie wykazywał, że zatrudnienie było pozorne. I jak widać, ma solidne podstawy.

I właśnie nie wiem bo ta Pani co Ma przyjechać na kontrol mówi żebym przygotował papiery ale jakie bo to sklep przez internet to ciężko jakieś dokumenty Mieć.

Nie rozumiem normalnie składki opłacałem za dużo się nie dowiedziałem dobrze dziękuje za pomoc.Pozdrawiam

Powiedziała tylko żeby przygotować książeczkę kontroli i księgę przychodów i rozchodów. I kazała po prostu się przygotować do tej kontroli tylko nie wiemy w jaki sposób co mamy robić.

Napewno będzie pytać o to, czemu zatrudniłeś żonę, jakie czynności wykonywała, jak sobie teraz radzisz bez jej pomocy, itd.

a czy Żona ma napisać jakieś oświadczenie że pracowała u Mnie i jakie czynności wykonywała?

A czego dokładnie będzie dotyczyć ta kontrola, czy będzie ona z ZUS-u czy US? Jeżeli z ZUS-u to żona podejrzewam będzie powiadomiona odrębnym pismem o kontroli i co będzie musiała przedłożyć. Na pewno będziesz musiał udowodnić, że żona była Ci niezbędna do prowadzenia DG. Jeżeli była to zwykła umowa o pracę to ZUS wskaże, że powinna być osobą współpracującą za którą odprowadza się składki w pełnej wysokości.
Musicie liczyć się z tym, że żona nie dostanie zasiłku chorobowego i macierzyńskiego. Niestety wygląda to na zwykłe wyłudzenie.

no żona już pierwszy miesiąc dostala pieniążki i teraz ta kontrol u chcemy sie jakoś dobrze przygotować.

To musicie wskazać pożądne argumenty. Nieważne, że zasiłek już został wypłacony. Może zostać też odebrany a Wy będziecie musieli zwracać nienależnie pobrane świadczenia.

Nie wygląda to ciekawie bo tak jak już wyżej było napisane żona jest os. współpracującą poza tym po jej "odejściu" nie zatrudniłeś nikogo na jej zastepstwo czyli tak na dobrą sprawę pracownik nie był Ci potrzebny ...

Mamy np faktury które żona przyjmowala listy przewozowe też żona i w sumie wiecej tak podpisów. Jej nie bylo ale komputer Ona wszystkim zarządzana Ja po hurtowniach jezdzilem a Ona wysylki itp

Nie wiem zobaczymy Pani z ZUS ma przyjechać 30 stycznia i wtedy będzie wszystko wiadomo pokarzemy wszystkie dokumenty jakie mamy.

Powrót