pracownik z grupą w stopniu umiarkowanym

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cologniola napisał:
w takim razie kadry obowiązuje "stare " orzeczenie do końca września 24 r
Czyli do czasu gdy nie dostarczę nowej decyzji , pracodawca bedzie otrzymywał dodatek ?
a ja pracuje po 7 godzin ?
Co w przypadku zmiany na stopień lekki ?
Pytam o szczegóły by coś nie zawalić w pracy.

Witam
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zaistniałej sytuacji.
Co z urlopem dodatkowym z tyt. niepełnosprawności ?
Przy ewentualnej utracie stopnia umiarkowanego ?
Te dziesięć dni jest nabyte i nie przepadnie mimo zmiany stopnia niepełnosprawności ?
Czy będzie przeliczony na miesiące do zmiany stopnia .

czy będzie otrzymywał dodatek tego akurat nie wiem , to zależy czy nowe orzeczenie jest już wprowadzone do bazy
tak po 7 h

urlop dodatkowy w całości nawet jak komisja odwoławcza nie uzna twojego odwołania

cologniola napisał:
czy będzie otrzymywał dodatek tego akurat nie wiem , to zależy czy nowe orzeczenie jest już wprowadzone do bazy
tak po 7 h
Jest 14 dni na odwołanie od decyzji , skoro się odwołałem w terminie to nie powinna zostać wprowadzona do bazy , tak myślę , ale mogę się mylić, wiec szukam odpowiedzi na FP

od 3.08 są juz nowe przepisy, idż do Zespołu po zaświadczenie o terminie ważności twojego starego orzeczenia

Witam , sprawa jest już zakończona , po odwołaniu utrzymali stopień lekki z pierwszej komisji .
Teraz tak , decyzja stała sie prawomocna i ostateczna 29-12-2024 a mi kadrowy kazał pracować po 8 godz. od pażdziernika i teraz co z moimi nadgodzinami ? wypłacić nie mogą , bo jak ? dni wolnych za godziny ponadplanowe kadrowy twierdzi że również nie mogę odebrać bo poprzedni rok jest zamknięty . Co o tym myślicie ?
Firma cały czs dostawała pieniądze od PEFRON

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
kadrowy twierdzi że również nie mogę odebrać bo poprzedni rok jest zamknięty .

Przecież roszczenia pracownika przedawniają sie po 3 latach wiec wszystko można rozliczyć ,wypłacić itd
pozostaje powiedzieć kadrowemu ze poprosisz PIP o pomoc a ta mu wskaże za odpłatnością jak ma to wszystko zrobić
Przepis prawny:
Art. 291. § 1. Roszczenia ze stosunku pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.

cologniola napisał:
Art. 291. § 1. Roszczenia ze stosunku pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.
Z wypłatą nadgodzin będzie problem , nie miałem pozwolenia od lekarza medycyny pracy , ale dni wolne mnie interesują .
dzięki ,

Nie jest konieczna zgodą lmp w takim przypadku na pracę w nadgodzinach

cologniola napisał:
Nie jest konieczna zgodą lmp w takim przypadku na pracę w nadgodzinach
Pokłuciłem się dziś z kadrowym , nie mam już sił z nim rozmawiać , czekam na odpowiedż biura księgowego bo on nic nie wie.
Z jego polecenia pracowałem po 8 godz. a teraz twierdzi że nic takiego nie mówił i czy mam to na piśmie.
Po drugie stwierdził że to moja wina , bo nie dostarczyłem odpowiedniej dokumentacji na czas i dlatego nie wiedział jak ma rozpożądzać moim czasem pracy , przypomnę , o wszystkim go informowałem ustnie bo żaden dokument do ostatniego z tego roku nie był prawomocny i ostateczny.
Nadgodzin nie ma wg. niego bo ja ich nie mogę wypracować ponieważ nie ma zgody lmp a i w moich dokumentach nie wyraziłem zgody na godz. nadl.
wg niego dlaczego pracodawca ma teraz ponieść koszty całego tego zamieszania jeśli to nie jego wina.

Jeszcze jedno pytanie , jeśli decyzja o stopniu lekkim stała się ostateczną w dniu 29-12-2024 do do tego dnia powinienem pracować po 7 godz. ? do tego dnia działała poprzednia decyzja , czyli stopień umiarkowany ?

Kilka osób z zakładu pracy ma to samo złe doświadczenie z kadrowym , zaczynamy działać .
Jeśli chodzi o moje ostatnie pytanie to jak powinienem pracować do 29 go grudnia ?

damian xxx napisał:
jak powinienem pracować do 29 go grudnia ?
w/g mnie po 8 h skoro złożyłeś dokumenty w czerwcu o ponowne zakwalifikowanie do stopnia niepełnosprawności , ale z drugiej strony orzeczenie zostały przedłużone ustawą wiec być może inspektor PIP stanie po twojej stronie

cologniola napisał:
w/g mnie po 8 h skoro złożyłeś dokumenty w czerwcu o ponowne zakwalifikowanie do stopnia niepełnosprawności
Napisałem prośbę do WZDOON w Rzeszowie o potwierdzenie kiedy decyzja z Lipca , czyli zmiana stopnie z umiarkowanego na lekki ,stała się prawomocna i otrzymałem pismo że Orzeczenie to stało się prawomocne i ostateczne 29-12-2024r.
Czyli ja rozumię że do tego czasu miałem stopień umiarkowany , czy się mylę ?

Czy po otrzymaniu pierwszej decyzji (od której złożyłeś odwołanie) dostarczyłeś ją pracodawcy?

kama.1988 napisał:
Czy po otrzymaniu pierwszej decyzji (od której złożyłeś odwołanie) dostarczyłeś ją pracodawcy?
Nie , była ona nie prawomocna i nie ostateczna , poza tym posiadała błąd i oddałem ją wraz z odwołaniem.
Kadrowego poinformowałem ustnie .

Witam
Kadrowy przedstawił mi pismo od PFRON , jest tam wyjaśnienie mojej sprawy , mianowicie stopień umiarkowany wygasł w dniu 13 listopada , czyli w dniu komisji w WZdsOoN a nie w dniu uprawomocnienia się tej decyzji .
Podaję to tylko informacyjnie .
Pozdrawiam

damian xxx napisał:
Witam
Kadrowy przedstawił mi pismo od PFRON , jest tam wyjaśnienie mojej sprawy , mianowicie stopień umiarkowany wygasł w dniu 13 listopada , czyli w dniu komisji w WZdsOoN a nie w dniu uprawomocnienia się tej decyzji .
Podaję to tylko informacyjnie .
Pozdrawiam

To w sumie pracowałeś przez kilka m-cy po 8 godzin, czyli w nadgodzinach. Będziesz próbował w jakiś sposób odzyskać te godziny (finansowo lub odbiór tych godzin) ?

flowerpower9 napisał:
To w sumie pracowałeś przez kilka m-cy po 8 godzin, czyli w nadgodzinach. Będziesz próbował w jakiś sposób odzyskać te godziny (finansowo lub odbiór tych godzin) ?
Tak , odebrałem wolne za nadgodziny , porozumienie z prezesem .

Powrót