Prąd - faktura szacunkowa za okres 3 lata wstecz

• Autor wątku Autor wątku excel223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

excel223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Wszystkie faktury płaciłem na bieżąco, nagle dostałem z PGE fakturę korygującą za okres 3 lat wstecz (oddzielnie za każde półrocze) - z pisma wynika że kwoty były nieprawidłowe przez "błąd Operatora systemu" i została wystawiona faktura korygująca na kwotę ponad 12.000 zł. Kwota została "oszacowana" gdyż dostawca nie miał dostępu do licznika.

Problem w tym że nikt się ze mną nie kontaktował żeby zobaczyć licznik, nie jest też możliwe tak duże zużycie energii gdyż np. w jednym z okresów rozliczeniowych przebywałem za granicą i nikt nie korzystał z prądu a na fakturze wyszło ponad 2500 zł dopłaty.

Napisałem odwołanie ale PGE twierdzi że wszystko się zgadza i mam zapłacić.
Co w takiej sytuacji? Gdzie się odwołać?

Napisałem odwołanie ale *** twierdzi że wszystko się zgadza i mam zapłacić.
Odwołanie czy reklamację? Co dokładnie odpowiedział dostawca? Co mówi na temat tego "błędu" umowa? Kontaktowałeś się z UOKiK w tej sprawie?

Dostawca odpowiedział że przez brak dostępu do licznika faktura została wystaweiona w sposób szacunkowy, wszystko jest ok i prosi o uregulowanie płatności.

Czyli rozumiem że równie dobrze jutro mogę dostać pismo od PGE że szacują że w najbliższe pół roku zużyje prąd za 500.000 zł i też będę to musiał zapłacić?

excel223 napisał:
Problem w tym że nikt się ze mną nie kontaktował żeby zobaczyć licznik,
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Był brak możliwości spisania licznika i wystawiane były faktury szacunkowe?. Teraz licznik został spisany i okazało się że jest 12tyś do dopłaty. Zostały wystawione szacunkowe faktury korygujące na okres 3 lat wstecz. Tak?

Ja rozumiem to tak, że były wystawiane faktury zaliczkowe, a teraz wystawiono fakturę rozliczeniową ale w formie szacunku, bo nie można spisać licznika.
Z jakiego powodu nie można spisać licznika?

Ostatnia edycja:
zalegacz napisał:
Ja rozumiem to tak, że były wystawiane faktury zaliczkowe, a teraz wystawiono fakturę rozliczeniową ale w formie szacunku, bo nie można spisać licznika.
Z jakiego powodu nie można spisać licznika?

Dokładnie tak, licznika nie można spisać bo nikt się ze mną w tej sprawie nie kontaktował. Proponowałem 4x w kolejnych pismach ale PGE zupełnie się do tego nie odnosi.

excel223 napisał:
Dokładnie tak, licznika nie można spisać bo nikt się ze mną w tej sprawie nie kontaktował. Proponowałem 4x w kolejnych pismach ale PGE zupełnie się do tego nie odnosi.

Jak się ma stan licznika do szacunkowego zużycia, mam na myśli stan licznika KWh. W szacunkowej fakturze są przyjęte wartości KWh. Co do odczytu to zazwyczaj jest tak że jak inkasent nie zastanie nikogo to zostawia karteczkę z nr aby podać mu stan licznika, lecz min raz w roku chce zerknąć na tablice i sprawdzić czy plomby są nie uszkodzone.

Powrót