Praktyka w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku rumuniaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rumuniaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam problem nie znam prawa pracy w Niemczech a pracodawca wysyła mi roszczenie .
Podczas odbywania praktyk , w hotelu zgubiłem klucz który mi udostępniono do magazyny.
Zgubiłem ten klucz i po powrocie do domu pracodawca przysłał mi rachune który dl amnie est bardzo wysoki bo prawie 200 euro.Zostałem wysłany ze szkoły by odbyć praktyki i moje wynagrodznei wynosiło 150 euro .Byłem nie świadomy że zgubienie klucza bedzie tak kosztowne .
Czy ktoś mi podpowie czy muszę zapłacić tak wysoka kwotę.
Jestem osoba pełnoletnią,nie dostałem żadnego regulaminu i nie podpisywałem nic.
Nie znam prawa pracy w Niemczech a kiedy zwróciłem się do szkoły o pomoc szkola odpowiedziała ,że to nie ich problem i mam się porozumieć z pracodawcą.

Nie piszesz wprawdzie o tym, czy miałeś tą z firmą umowę o praktykę, ale zakładam, że pomiędzy Tobą, a tą niemiecką firmą miał miejsce taki stosunek prawny (nawet jeśli jakiejś pisemnej umowy nie było), jaki typowo powstaje pomiędzy pracodawcą, a pracownikiem-praktykantem. Odpowiedzialność odszkodowawcza pracownika-praktykanta nie różni się od odpowiedzialności odszkodowawczej zwykłego pracownika za szkodę wyrządzoną pracodawcy. Ta odpowiedzialność pracownika za szkodę wyrządzoną pracodawcy powstaje wówczas, jeśli pracownikowi można zarzucić "zamiar (Vorsatz)" albo "poważne (ponadprzeciętne) niedbalstwo (grobe Fahrlässigkeit); zwykłe, przeciętne niedbalstwo nie wystarczy ." Oczywiście "zamiar" odpada, bo przecież nie chciałeś zgubić tego klucza. W rachubę wchodzi to "grube niedbalstwo", czyli szczególne niedbalstwo lub lekkomyślność. Jeśli masz jakieś argumenty, np. że panował tam taki chaos, pośpiech i stres, że trudno było dbać o rzeczy, to Twoja wina jest mniejsza, a w razie sporu przed niemieckim sądem pracy w Niemczech, sąd uznałby, że nie można przypisać Ci w takiej sytuacji "grubego niedbalstwa", a zatem nie musiałbyś płacić tego odszkodowania za koszty związane z utratą tego klucza. Jeśli jednak tak nie było, to brak dbałości o powierzony przez pracodawcę klucz do magazynu, i zgubienie go, uznawany jest w Niemczech zawsze za "grobe Fahrlässigkeit", czyli to "grube niedbalstwo. A konsekwencją tego jest odpowiedzialność odszkodowawcza pracownika; także praktykanta. Jeśli chodzi o wysokość szkody (200,- Euro), to trudno powiedzieć, czy jest to rachunek zawyżony; konieczna była wymiana całego zamka, aby uniemożliwić otwieranie drzwi do magazynu zagubionym kluczem. Twój ewentualny argument, że biorąc ten klucz od pracodawcy, nie wiedziałeś, że ewentualne zagubienie tego klucza tyle Cię będzie kosztowało, jest słaby. Owszem, gdyby te koszty były dwukrotnie, trzykrotnie wyższe od przeciętnych, to miałbyś rację, ponieważ pracodawca musiałby Cię pouczyć, że odpowiedzialność materialna jest wyjątkowo wyższa, aniżeli tak przeciętna, z jaką normalnie musiałeś się liczyć. Ale 200,- Euro za wymianę całego zamka (zamek plus robocizna) nie można uznać za ponadprzeciętne.
Krótko: Niestety, roszczenie tego pracodawcy, u którego miałeś praktykę, jest zgodne z prawem.

Ostatnia edycja:
Tak
W sumie to lipa...pracodawca miał obowiązek zgodnie z umową wypalacić mi za przeazd , nie zaplacił bo zgubiłem klucz a teraz upomina się o zapłatę.
Co będzie jak się nie zgodzę i nie zaplacę?

Jeśli, jak piszesz, pracodawca miał obowiązek pokrycie kosztów Twojego przejazdu, a Ty sam z własnej kieszeni poniosłeś te koszty, to, oczywiście, możesz potrącić Twoje wydaki na przejazd z jego roszczeniem o odszkodowanie za zgubiony klucz. W takim razie miałby prawo do tej różnicy, jeśli jakaś pozostanie na jego korzyść. Jeśli pozostanie mu jakaś reszta, to może jej żądać od Ciebie na drodze sądowej; np. złożyć wniosek w postępowaniu nakazowych (Mahnverfahren). Jeśli ta różnica będzie jakąś małą kwotą, to być może zostawi to w spokoju.

Powrót