praktyki a bezrobocie

• Autor wątku Autor wątku esmeralda110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esmeralda110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
prosze Was opinie w nastepujacej sprawie:
Jestem zatrudniona od 4mcy jako osoba bezrobotnz, pobieram zasilek dla bezrobotnych.
Od prawie roku robie studia podyplomowe i w ramach tych studiow chcialam podjac praktyki ( 260 godzin-zgodnie z wymaganiami uczelni).Poszlam ten fakt zglosic w urzedzie pracy.
Powiedzialam ze jesli urzad pracy znajdzie mi prace w kazdej chwili przerwe praktyki i sie jej podejme.Nie chce siedziec bezczynniei chcialam cos robic.W tym samym dniu otrzymalam oferte stazu z PUP, ktora okazal sie nieaktualna.Praktyk nie podjelam, na staz sie nie dostalam, dodatkowo PUP wyrejestrowal mnie i odebral zasilek.Stracilam ubezpieczenie na siebie i na dziecko, bobylo przy mnieubezpieczone.Wczezniej znalazlam informacje ze jako osoba bezrqobotna mam prawo do podjecia praktyk.Teraz sieokazuje, ze zostalam " z reka w nocniku".....
dodam ze praktyki mialy byc bezplatne.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z art. 2 ust. 2 pkt 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy:

Nie stanowi przeszkody do nabycia oraz posiadania statusu bezrobotnego:
1) ...
2) odbywania praktyki absolwenckiej ...., jeżeli praktykant przedstawi PUP umowę o praktykę absolwencką.

w praktyce:
jeżeli mówimy o praktyce absolwenckiej to możesz takową odbywać, ale musisz być zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia (innej pracy zarobkowej) w pełnym wymiarze czasu pracy i stawiać się na każde wezwanie PUP i oczywiście wyznaczone wizyty.
Czyli praktyka nie może być ważniejsza od obowiązków bezrobotnego i dalej musisz być aktywizowania.
Nie rozumiem dlaczego zostałaś wyrejestorwania, zeskanuje decyzję bez danych osobowych albo przepisz orzeczenie i uzasadnienia z decyzji.

Uzasadnienia jeszcze nie posiadam, bo to swieza sprawa. Napisalam w PUP oswiadczenie, ze jestem gotowa do podjecia pracy jesli takowa sie znajdzie i ze jestem w pelni gotowa w kazdej chwili podjac zatrudnienie. Ale niestety oswiadczenie to nie przeszlo.Jesli bede posiadala pisemne uzasadnienie PUP, zeskanuje i podesle. Nie wiem do kogo mialabym sie zglosic, zeby bronic swoich racji. Prosze o jakas podpowiedz.

Czy dostałaś już decyzję o wyrejestrowaniu?
Jeżeli tak to napisz to o co wyże prosiłem a jak nie to może nie jest tak jak mówisz i nie zostałaś wyrejestrowana? A może nadal jesteś i nawet nie wiesz?
Może napisz wniosek o wydania zaświadczenia, że jesteś zarejestrowana. Urząd w ciągu 7 dni musi wydać ci takie zaświadczenia, albo napisać odpowiedź odmowną.

Powrót