Praktyki studenckie a status bezrobotnego?

• Autor wątku Autor wątku Student_praktyki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Student_praktyki

Dzień dobry,
jestem studentem 3 roku studiów licencjackich, piszę pracę, we wrześniu się bronię. Jako, że studiuję niestacjonarnie jestem zarejestrowany w urzędzie dla bezrobotnych (29 lat, uczelnia mnie nie ubezpiecza) od stycznia- wcześniej 6 m-cy na umowie-zleceniu.
Dostałem propozycję stażu, z której normalnie bym się ucieszył gdyby nie to, że muszę zrobić przed obroną praktyki studenckie- 400 godzin. I tu moje pytanie- czy niezdolność do podjęcia pracy z powodu konieczności odbycia praktyk studenckich skutkuje pozbawieniem statusu bezrobotnego?
Zupełnie nie wiem jak postąpić, bo nie stać mnie na opłacenie sobie samemu ubezpieczenia (utrzymuję się od stycznia tylko ze stypendium na uczelni) wieć nie mogę stracić statusu osoby bezrobotnej, ale jednocześnie jak nie zrobię praktyk to nie będę mógł podejść do obrony...
Pomóżcie, proszę!

Fakt odbywania praktyk powinnaś zgłosić do PUP, gdyż formalnie odbywanie ich powoduje niemożność podjęcia pracy. Utrata statusu osoby bezrobotnej Ci nie grozi :)

Z tym, że art. 2 ust. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy mówi o praktykach absolwenckich, nie studenckich: "Nie stanowi przeszkody do nabycia oraz posiadania statusu bezrobotnego (...) odbywanie praktyki absolwenckiej na zasadach określonych w ustawie z dnia 17 lipca 2009r. o praktykach absolwenckich (Dz. U. Nr 127, poz. 1052), jeżeli praktykant przedstawi właściwemu powiatowemu urzędowi pracy umowę o praktykę absolwencką."
W mojej ocenie niekoniecznie ww. zapis dotyczący praktyk absolwenckich, czyli przeznaczonych dla osób, które zakończyły pewien stopień edukacji musi mieć zastosowanie przy praktykach studenckich - podczas trwania studiów.

Student_praktyki
Mezczyzna.gif
, piszesz wyżej, że dostałeś propozycję stażu... na jakim etapie jest sprawa? Otrzymałeś skierowanie? Odbyłeś rozmowę z pracodawcą? Jak długo potrwają Twoje praktyki?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
W mojej ocenie niekoniecznie ww. zapis dotyczący praktyk absolwenckich, czyli przeznaczonych dla osób, które zakończyły pewien stopień edukacji musi mieć zastosowanie przy praktykach studenckich - podczas trwania studiów.

no właśnie nie udało mi się znaleźć informacji odnoszących się stricte do praktyk studenckich, a to chyba nie to samo co absolwenckie...

Kosssz napisał:
piszesz wyżej, że dostałeś propozycję stażu... na jakim etapie jest sprawa? Otrzymałeś skierowanie? Odbyłeś rozmowę z pracodawcą? Jak długo potrwają Twoje praktyki?

Skierowanie na staż dostałem wczoraj, niepotrzebnie kręciłem nosem w urzędzie, że mi to nie pasuje, bo pani urzędniczka tylko na mnie fuknęła i zagroziła pozbawieniem statusu bezrobotnego ;/
Rozmowę z pracodawcą mam w poniedziałek, ale w moim małym mieście chyba będę jedyny skierowany na ten staż. Nie mogę dostać zaliczenia praktyk na podstawie tego stażu, bo nie zgadza się program.
Praktyki mają wymiar 450 godzin, z czego 360 godzin muszę być na miejscu a pozostałe 90 to praca własna, prowadzenie dokumentacji itp. Czyli faktycznie na praktykach muszę być 45 dni roboczych, zakładając pracę 8h dziennie.
Chciałem pójść do urzędu i porozmawiać z tą panią, ale obawiam się sytuacji, w której powiem jej co i jak a ona mnie wykreśli z urzędu... Co radzicie?

Byłem dziś w pup porozmawiać na temat mojego problemu. Na wypadek gdyby ktoś jeszcze był w takiej sytuacji podzielę się tym, czego się dowiedziałem.
Otóż, były już w naszym urzędzie przypadki konieczności odmowy przyjęcia albo przerwania stażu z powodu obowiązku odbycia praktyk studenckich. Można w takim wypadku napisać pismo do kogośtam (wojewody? starosty?), ale w przypadku mojego urzędu 100% takich spraw zakończyło się pozbawieniem statusu bezrobotnego.
W tym momencie, dla mnie, paradoksem jest to, że studenci studiów niestacjonarnych mogą być zarejestrowani jako bezrobotni, bo chyba nie ma kierunku, na którym nie trzeba robić praktyk...

Jest jedno wyjście w takich przypadkach: należy się wyrejestrować z PUP na czas praktyk. Z tym, że trzeba to zrobić wcześniej, tzn. zanim PUP "przyłapie" bezrobotnego na braku gotowości do podjęcia pracy na skutek ww. praktyk.

Kosssz napisał:
Jest jedno wyjście w takich przypadkach: należy się wyrejestrować z PUP na czas praktyk. Z tym, że trzeba to zrobić wcześniej, tzn. zanim PUP "przyłapie" bezrobotnego na braku gotowości do podjęcia pracy na skutek ww. praktyk.

No właśnie, niestety, na to jest już za późno, ponieważ dostałem to nieszczęsne skierowanie na staż. Czyli, suma sumarum, mam tylko dwa wyjścia- odmówić stażu i wylecieć z urzędu albo nie robić praktyk i tym samym nie ukończyć studiów...
Jak wygląda sprawa ubezpieczenia jak się jest pozbawionym statusu bezrobotnego w takiej sytuacji jak moja? Zakładam, że trzeba je sobie samemu opłacić, ale nie znalazłem informacji jak to załatwić ani ile taka przyjemność kosztuje...

Student_praktyki napisał:
Jak wygląda sprawa ubezpieczenia jak się jest pozbawionym statusu bezrobotnego w takiej sytuacji jak moja?
Ubezpieczenie z PUP będzie obowiązywać jeszcze przez 30 dni od dnia pozbawienia statusu - w tym okresie możesz bezpłatnie korzystać z porad lekarskich.
Student_praktyki napisał:
Zakładam, że trzeba je sobie samemu opłacić, ale nie znalazłem informacji jak to załatwić ani ile taka przyjemność kosztuje...
Jest to ubezpieczenie dobrowolne w NFZ i kosztuje około 365 zł miesięcznie.
Szczegóły znajdziesz tutaj: Ubezpieczenia w NFZ / Dla Pacjenta / Narodowy Fundusz Zdrowia.

Ale skoro studiujesz być może istnieje możliwość objęcia Cię ubezpieczeniem rodziców. Ile masz lat i czy rodzice pracują?

Dzięki za link, w końcu wszystko jasne.
Kosssz napisał:
Ale skoro studiujesz być może istnieje możliwość objęcia Cię ubezpieczeniem rodziców. Ile masz lat i czy rodzice pracują?
Niestety, studia zacząłem późno, w lipcu 30 stuknie, więc ani uczelnia nie wchodzi w gre ani rodzice. Cóż, taka cena za błędy młodości i lata pracy na czarno za granicą zamiast od razu do nauki się brać albo normalnej roboty na umowe...

Powrót