Praktyki zawodowe w technikum.

• Autor wątku Autor wątku shaikin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shaikin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, odbywam 4 tygodniowe praktyki zawodowe. Jestem na kierunku teleinformatyka a praktyki odbywam w prywatnym zakładziem, w miejscu w którym rozbiera i segreguje się zużyty sprzęt eletroniczny. Rozkręcać zasilacze i przecinać kable to umiałem już w podstawówce dlatego zupełnie nie odpowiada mi praca w takim miejscu. Do tego robie prawo jazdy i gdy chce się zwolnic bo mam jazdy od razu dostaje groźbe ze nie zostana mi zaliczone praktyki. Czy mogę zmienić miejsce praktyk w czasie odbywania praktyk? Biorąc to pod uwage czy praktyki musze odbywac w miejscu które jest związane z moim zawodem? Czy moge w jakiejkolwiek firmie która po prostu zgodzi się mnie przyjąć? Prosze o pomoc!

Prawdopodobnie można. potrzebne jednak do tego będzie zaświadczenie oraz opinia pracodawcy. nie mniej jednak na Twoim miejscu upatrzyłbym następną firmę która przyjmie Cię na praktyki i po prostu porozmawiał z nim. myślę że wiecej by przybliżył całą twoją sytuację.

Każda dowolna firma może Cię przyjąć - ale - dostajesz program praktyk.
Przykładowo:
Zatrudniasz się w firmie zajmującej się produkcją kosmetyków. Chcą Cię tam i wszystko jest dogadane. Natomiast w szkole trzeba "udowodnić", że firma będzie mogła douczyć Ciebie do zawodu. Mówisz: "Co z tego, że to firma kosmetyczna, skoro przecież mogą nauczyć mnie tego, co w tym programie jest". Wymaga się często również prowadzenia dziennika z praktyk. Codziennie zapisujesz co robisz. Jeżeli w programie praktyk masz "Instalowanie i podłączanie nowych urządzeń teleinformatycznych" to nie możesz nagle napisać "zapoznanie się z podstawami produkcji kosmetyków".

Powrót