Pralko-suszarka

• Autor wątku Autor wątku Panicz_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Panicz_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Cześć. Zakupiłem pralko-suszarkę obecnie jest ona na gwarancji. Pewnego dnia znalazłem w bębnie kawałek fartucha gumowego uszczelniającego drzwiczki. Obejrzałem fartuch i faktycznie jest on wybrakowany o znaleziony fragment. Zadzwoniłem do serwisu, za dwa dni mam wizytę technika. Na infolinii powiedzieli mi, że jeśli technik zastosuje zapis z warunków gwarancji: „gwarancja nie są objęte mechaniczne urządzenia spowodowane przez użytkownika i wywołane nimi wady, uszkodzenia transportowe”.
Wiem, ze ciężko mi będzie obronić fakt, ze naprawdę to się stało nie z mojej winy.

1. Powyższy zapis odnosi się tylko do uszkodzeń mechanicznych z mojej winy, w jaki sposób technik ma prawo określać moja winę, a wykluczać np. wadę materiałową?

2. Czy mogę nie podpisać protokołu z wizyty jeśli nie będę się zgadzać z jego treścią ?

3. Czy jeśli zgłoszenie reklamacji zostanie odrzucone mogę naprawić odpłatnie urządzenie i dokonać się później zwrotu kosztów.

Może macie jakieś wskazówki jakie działania należy podjąć żeby egzekwować swoje prawa konsumenckie w zakresie gwarancji. Z góry dzięki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Po otrzymaniu odmowy naprawy gwarancyjnej , znajdź rzeczoznawcę a gdy wyda on pozytywną dla Ciebie opinię , złóż ponowną reklamację wraz z opinią oraz żądaniem zwrotu za tę opinię

Pytanie: dlaczego idziesz ścieżką gwarancji zamiast rękojmi?

Powrót