Prawa autorskie a kod źródłowy programu

• Autor wątku Autor wątku teles4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teles4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy przekazanie /umowa o dzieło/ praw autorskich do samodzielnie napisanego programu jest równoznaczne z przekazaniem kodu źródłowego tego programu?
Tzn. czy mogę przekazać skompilowany program a kod źródłowy zatrzymać dla siebie, czy też jest to ze sobą powiązane?

Automatycznie nie wiąże się. Zależy jak stoi w umowie. oprogramowanie wydajesz na zasadach określonych w licencjach. Wydający oprogramowanie wybiera licencję na jakiej chce rozpowszechniać oprogramowanie. Jeśli kupujący się zgodzi, to możesz zastosować dowolną licencję, a nawet napisać własną, traktując ją jako warunki, na których kupujący może korzystać z oprogramowania.
przykłady licencji:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencja_oprogramowania

Prawa autorskie a licencja to chyba różne sprawy, cytując za Wiki "Licencja na oprogramowanie to umowa na korzystanie z utworu jakim jest aplikacja komputerowa, zawierana pomiędzy podmiotem, któremu przysługują majątkowe prawa autorskie do utworu..."
Mnie interesuje jak to jest z kodem źródłowym przy przekazywaniu praw autorskich?

no właśnie też mam problem, bo co potem ?
Pisząc następny program będę musiał stworzyć zupełnie co do joty inny kod? to se ne da
Wynika jakbym raz napisał funkcję, przekazał prawa autorskie i zima zmieniam branże na rolnika?

Teles4 - troche namieszales: licencja jest jedna z form stosowania w praktyce prawa autorskiego, a nie "dwie rozne sprawy"...

Praw autorskich nie mozna przekazac "automatycznie", ani "domyslnie" - przekazuje sie konkretne prawa, w konkretnej formie na konkretnych warunkach. Wszystko musi byc w pisemnej umowie pomiedzy Autorem a podmiotem, ktoremu przekazuje jakies swoje prawa majatkowe (osobiste sa niezbywalne). Mozliwosci, zwlaszcza jesli chodzi o programy jest tyle, ze ksiazke mozna napisac. Wstepnie zachecam do zajrzenia np. tutaj: http://www.ar.wroc.pl/~jasj/cwiczenia/I ... cencje.htm

Powrót