Prawa autorskie a koszulka z naszewką

• Autor wątku Autor wątku host72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

host72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chcialbym się dowiedzieć jak sprawa wygląda. Jestem flash designerem, chcialbym wykorzystać kilka zdjęć koszulek i ich naszewek w moich niekomercyjnych projektach. Od razu mówię że to tylko dla własnych celów, nic z tego nie będzie sprzedawane. Zdjęcia są moje, koszulki kupione też ;) Czy jak umieszczę zdjęcie koszulki z taką kreacją na niej na mojej prywatnej stronie, czy łamie prawa autorskie firmy? W końcu zapłaciłem za nie nie? ;) Pozdrawiam

Witam, na swoje prywatne, osobiste potrzeby wykorzystywać Pan może, nawet je modyfikując... Ale umieszczając swoje projekty w internecie dokonuje Pan już rozpowszechniania swoich projektów, w których z kolei wykorzystane są czyjeś prace graficzne, fotograficzne, haftowane, etc. A na to potrzebne jest w ogólności pozwolenie twórcy utworów pierwotnych, o ile nie wykorzystuje Pan Prawa Cytatu

Oczywiście, pozostaje kwestią otwartą, czy wykorzystywane w pańskich projektach naszywki spełniają warunek bycia utworem w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych lub czy nie są przypadkiem chronionymi wzorami użytkowymi lub przemysłowymi.

Tu należałoby indywidualnie podchodzić do każdego przypadku.

Dziękuje za odpowiedź, więc lepiej odlożyć to na bok i nie ryzykować. ;) Pozdrawiam

Powrót