Prawa autorskie a licencja

• Autor wątku Autor wątku marwooj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marwooj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Mam następujący problem.
Jestem w trakcie pisania programu komputerowego służącego do ewidencji magazynowania towarów o określonych specyficznych cechach.
Firma na której zlecenie ma powstać program chce usyspać autorskie prawa majątkowe do tego programu i kodu.
Moją wątpliwością jest fakt, że jeśli dostanę zlecenie od innej firmy, która także będzie chciała aby program dla niej mógł przechowywać dane o stanach magazynowych, tym razem innych specyficznych towarów to ja nie będę mógł wykorzystać dotychczasowej wiedzy tyczącej się tylko magazynowania (bez specyficzności), będę ją musiał stworzyć w zupełnie inny sposób co jest niemożliwe do uzyskania.
Jak można by sformułować umowę zabezpieczającą obie strony, można przekazać prawa majątkowe do programu komputerowego a na kod udzielić licencji?
Czy jak zmienię nazwy funkcji, zmiennych ich kolejność w programie to będzie to już inny kod?
Jak ktoś będzie w stanie stwierdzić że dana funkcja programu, która coś tam robi jest inna niż funkcja w zupełnie innym programie którego zadanie jest także inne niż tego programu z tą pierwsza funkcją skoro sama szczegółowa funkcja wygląda dokładnie tak samo:
np.
suma(2,2) = 4
sumowanie(2,2) = 4

zobacz moja odpowiedz w watku prawo autorskie a kod zrodlowy. pozdrawiam:)

Ciężki orzech do zgryzienia, w takim razie jeśli napiszę w umowie że przekazuje majątkowe prawa autorskie do kodu źródłowego, do jego sprzedaży, edycji to już nigdy nie będę mógł napisać programu robiącego te same zadania?

Bo zawsze napiszę w nim większość rzeczy w ten sam sposób, nie możliwe jest w nieskończoność wymyślania dodawania, czy może bliższy przykład nam wszystkim obliczania podatku dochodowego.

Jeśli napiszę program który oblicza podatek dochodowy i sprzedam go firmie , która dalej będzie se go rozszerzała i sprzedawała to ja już nie mogę napisać programu liczącego podatek dochodowy?

Powrót