Prawa autorskie a oprogramowanie

• Autor wątku Autor wątku Ksara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ksara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam taki problem, pracowałam w firmie na umowę o pracę storzyłam algorytm do programu o nazwie X i okazał się skuteczny i przynoszący firmie duże korzyści. Chciałam więc podwyżki i udziału w zyskach, ale firma się nie zgodziłą, więc rozwiązałam umowę i rozpoczęłam swoją działalność. Wykorzystałam ten algorytm, ale program napisałam od now i w innym języku programowym.
Komu przysługuja prawa do programu??
Czy przysługują mi prawa do algorytmu??
Czy nazwa algorytmu może podlegać ochronie prawnej??
Czy firma może domagać się zaniechania prowadzonej przeze mnie działalności??
Czy mogą zarzucić mi plagiat do: nazwy metody i programu komputerowego??

Na początku przepis - art. 74 ust 3 i 4 ustawy o prawie autorskim i prawach pokewnych.
[cytat:1qmtviig]3. Prawa majątkowe do programu komputerowego stworzonego przez pracownika w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy przysługują pracodawcy, o ile umowa nie stanowi inaczej.

4. Autorskie prawa majątkowe do programu komputerowego, z zastrzeżeniem przepisów art. 75 ust. 2 i 3, obejmują prawo do:

1) trwałego lub czasowego zwielokrotnienia programu komputerowego w całości lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie; w zakresie, w którym dla wprowadzania, wyświetlania, stosowania, przekazywania i przechowywania programu komputerowego niezbędne jest jego zwielokrotnienie, czynności te wymagają zgody uprawnionego;

2) tłumaczenia, przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych zmian w programie komputerowym, z zachowaniem praw osoby, która tych zmian dokonała;

3) rozpowszechniania, w tym użyczenia lub najmu, programu komputerowego lub jego kopii.[/cytat:1qmtviig]
Wszystko zależy od tego jak potraktować ten algorytm, czy jest to pewna koncepcja matematyczna, procedura czy metoda działania czy poprostu część programu podlegająca takiej samej ochronie jak program, ale da się wydzielić z niego. W pierwszym przypadku nie jest taki algorytm przedmiotem prawa autorskiego (art. 1 ust 2) w drugim jest. Tutaj napewno potrzeba byłaby wiedza fachowa, znajomość tego algorytmu, ew. opinia biegłego.

A co jeśli chodzi o pytania:
Czy firma może domagać się zaniechania prowadzonej przeze mnie działalności??
Czy mogą zarzucić mi plagiat do: nazwy metody i programu komputerowego??

No jeśli założyć tą drugą opcję, to może domagać się zaniechania rozpowszechniania tego algorytmu jako czesci programu który Pan stworzył pracując w tej firmie i podlegałby on ochronie.
Co do nazwy to trzebaby to traktować jako produkt i nieuczciwą konkurencję... chociaż nazwa samej metody wg. mnie tym przepisom nie podlega.

Dzięki za pomoc:)

Powrót