Prawa autorskie, a praca na etacie

• Autor wątku Autor wątku cr0uty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cr0uty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich,
Zostałem przyjęty jako programista w pewnej firmie. Do umowy otrzymałem także "oświadczenie pracownika" do podpisania. Zainteresował mnie jeden punkt:

1c655912e7f0b.png

Nie wiem czy dobrze to rozumiem. To moja pierwsza praca jako programista. Przeszukuję internet w nocy, nie mogąc spokojnie spać, ale i tak nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania.

Aktualnie pracuję nad swoją własną aplikacją w domu, po pracy. Jest już prawie skończona, ale będę musiał ją publikować będąc już zatrudnionym w tej firmie. Stanie się ona własnością pracodawcy po podpisaniu tego oświadczenia?

Dla mnie jest to jak cyrograf. Być może jestem nadwrażliwy na umowy, wszelkie dokumenty, które muszę podpisać. :confused:

Ostatnia edycja:
Co do zasady prawa autorskie majątkowe tylko do utworów powstałych w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy przechodzą na pracodawcę (Art. 12. PA.). Oświadczeniem nie można przenieść praw autorskich majątkowych.

Dziękuję za szybką odpowiedź, uspokoiłem się troszkę. :beer:
Mógłbyś jeszcze napisać dlaczego nie można oświadczeniem przenieść praw autorskich majątkowych?
Nie mogę znaleźć podobnych zapisów w internecie.

Przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga umowy w formie pisemnej, pod rygorem nieważności, ze wszystkimi ustaleniami wymaganymi Ustawą - Rozdział 5. Przepisy zawarte w nim należy stosować literalnie.

Powrót