Prawa autorskie a umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku pierogi5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pierogi5 napisał:
No nie powiem, szczęka mi teraz opadła. Posiadam niezbędne wykształcenie w tej dziedzinie i jeszcze nikt nie określił moich dotychczasowych opracowań jako "niearchitektoniczne"...
Jak czytam Twoja pamięć jest nadal bardzo wybiórcza skoro nie pamiętasz co sam napisałeś albo nadal nie wiesz co to jest utwór architektoniczny.
pierogi5 napisał:
To po co Tobie to Forum jak znalazłeś lepsze źródło informacji ?
Podajesz nam informacje w sposób wygodny dla Ciebie licząc na uzyskanie potwierdzenia interpretacji zgodnych z Twoim tokiem myślenia. Może najpierw doprecyzuj swoje "fakty" aby obraz był zgodny z rzeczywistością lub Twoim jej odwzorowaniem.

I tak ostatecznie rozstrzygnięcie należeć będzie do Sądu.

Ostatnia edycja:
Link do tego "lepszego" źródła znalazłem właśnie na tym forum, nie zauważyłem by ktoś go zanegował wcześniej.
Tak czy inaczej, Leszseks - dziękuję z pomoc.

Za nim następnym razem zaczniesz coś tworzyć w "pracy" zastanów się nad rozwiązaniami prawnymi przed faktem tworzenia. Nie przyjmuj wszystkich interpretacji a priori pasujących do Twojego problemu, szczegóły odgrywają bardzo ważną rolę.:ok:

Ostatnia edycja:
pierogi5 napisał:
Ale, nie można tutaj w ogóle mówić o „przyjęciu ich” przez pracodawcę, gdyż nigdy mu ich fizycznie nie przekazywałem – pracodawca nigdy nie był w ich posiadaniu. Czyli nigdy też ich „nie przyjął”.
Tak, jak napisałem wcześniej, pracodawca powinien, dla własnego dobra, pracę Twoją, polegającą na tworzeniu projektów umieścić w umowie (choćby poprzez aneks). Skoro projektów nie przekazałeś, to nie musisz tego robić - jak powiesz, że nie przekażesz, to co zrobi pracodawca? Zmusi Cię przy pomocy kija bejsbolowego?
Oczywiście w takim przypadku prawie na pewno zrobi się bardzo nieprzyjemnie, sprawa pewnie skończy się w sądzie i, moim zdaniem, pracodawca będzie miał duże szanse na jej wygranie, nie mniej jednak, siląc się na grę słów, sprawa nie jest przesądzona.
Zwróć tylko uwagę na to, że nawet gdybyś sprawę wygrał, nie będzie to koniec Twoich kłopotów - bo, skoro projekty nie były robione w ramach stosunku pracy, to dlaczego były wykonywane w godzinach pracy? Pracodawca będzie mógł zgłaszać do Ciebie z tego tytułu roszczenia, a być może nawet zwolnić Cię dyscyplinarnie.

Powrót