Prawa autorskie a Wyszukiwarka

• Autor wątku Autor wątku aleksandra70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandra70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Przeczytałam sporo na temat praw autorskich w internecie. Jest ono dość surowe i z tego co rozumiem nie można po prostu cytować obrazu a podanie źródła url nie uprawnia do wklejenia go na stronie.
W takim razie Jak to jest z naruszaniem praw autorskich w momencie gdy mamy do czynienia z taką formą wyświetlania obrazu jaką jest wyszukiwarka?
Przykładem może być google. Znalazłam nawet taki artykuł z 2013 r w którym sugerowane jest że google teoretycznie łamie prawo (***mod***http://www.trajdos.pl/2013/02/czy-google-lamie-prawa-autorskie/)

Więc jak to jest ? Google łamie prawo i ma na to niepisane przyzwolenie czy może nie łamie prawa bo korzysta z jakiegoś wyjątku? Jak tak to z jakiego?

Druga sprawa.. To kiedy użytkownicy ładują zdjęcia na danym portalu.. Czy portal może po prostu w regulaminie umieścić że nie ponosi odpowiedzialności za publikowane obrazy i to załatwia sprawę? Brzmi trochę naciąganie.. Z góry dziękuję za wszelką pomoc w zrozumieniu tego tematu!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie zajmujemy się omawianiem publikacji internetowych.
aleksandra70 napisał:
... Google łamie prawo i ma na to niepisane przyzwolenie ...
Efekt wyszukiwania jest prezentowany wyłącznie na ekranie wyszukującego zatem nie ma tutaj mowy o rozpowszechnianiu. To, że inni użytkownicy zadają podobne pytanie nie ma znaczenia.

LeszsekS napisał:
Efekt wyszukiwania jest prezentowany wyłącznie na ekranie wyszukującego zatem nie ma tutaj mowy o rozpowszechnianiu.

Hym a co jest wyznacznikiem "rozpowszechnienia"?

Udostępnienie bliżej nieokreślonej liczbie osób. Zauważ, że efekt wyszukiwania może nawet znacznie różnić się w czasie jak i u różnych użytkowników.

jeden z naszych klientów zastanawia się nad taką funkcjonalnością na stronie...
Na potrzeby naszych rozważań można to rozumieć jak malutki fragment google (tyle ze grafika byłaby ręcznie otagowana a nie automatycznie, wyszukiwanie byłoby oparte o te tagi).
Efekt wyszukiwania to obrazy z sieci, jednak obrazy odsyłały by do strony źródłowej i zawierały informacje o źródle (jak w google) ALE można by było je komentować...
Wydaje mi się, że to narusza prawa autorskie ...z drugiej strony działałoby to teoretycznie tak samo jak google z tym wyjątkiem ze można by było komentować efekt wyszukania.. Czy mam rację i prawo zostaje naruszone czy nie mam racji i można dodać taką funkcjonalność na stronie ?

Powrót