Prawa autorskie, a zapis w książce

• Autor wątku Autor wątku kizior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kizior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

wydałam książkę i podpisałam umowę licencji wyłącznej na 5 lat. W umowie widnieje zapis: "Nota copyright będzie brzmiała: Tekst copyright ? Imię Nazwisko Autora"
Tymczasem w książce jest : Text ? Imię Nazwisko Autora oraz Ilustracje ? Imię Nazwisko Ilustratora, a na końcu All other rights ? Wydawnictwo
All rights reserved
Czy ma to takie samo znaczenie jak zapis w umowie?
Co stanie się w przypadku, gdy wydawca będzie chciał przetłumaczyć tekst i wydać zagranicą? Czy umowa licencji wyłącznej pozbawia mnie w tym przypadku jakichkolwiek profitów?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
K

Nie ma znaczenia dla Pana ta nota a zapisy w umowie. Jest ona wzasadzie informacją dla osób trzecich.
http://forumprawne.org/o,72992.html
[cytat:2wu3geuf]Co stanie się w przypadku, gdy wydawca będzie chciał przetłumaczyć tekst i wydać zagranicą?[/cytat:2wu3geuf]
Wszystko zalezy od umowy, zgoda na wydanie tłumaczenia (opracowanie - prawo zależne) stanowi w mojej opinie jedno z pól eksploatacyjnych i dlatego powinna zostać zawarta w umowie osobno jeśli ma przejść na Wydawnictwo (art. 46).A za każde pole można żądać dodatkowej opłaty.

W umowie nie ma takiego zapisu. Zastanawiam sie hipotetycznie, co by było gdyby np. wydawnictwo innego kraju chciało nabyć prawa autorskie do mojej książki. Czy obecny wydawca musiałby pytać mnie o zgodę i podpisywałabym kolejną umowę?

K

Powrót