Prawa autorskie do gier planszowych

• Autor wątku Autor wątku soobek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soobek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,
mam prośbę o wyjaśnienie mi kwestii dotyczącej praw autorskich do gier planszowych. chciałbym otworzyć wypożyczalnie gier planszowych jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji odnośnie praw autorskich. czytałem już przepisy prawne odnośnie "utworów" ale to jednak nie wyjaśnia wystarczająco tego zagadnienia.
czy jest ktoś kto się na tym zna i przybliży bardziej temat?

Temat jest prosty: trzeba mieć zezwolenie posiadacza praw autorskich, które to wygasają 70 lat po śmierci twórcy. Prawem autorskim objęty jest tylko sposób wyrażenia (konkretna plansza z instrukcją i pionkami), lecz nie np. zasady gry.

coś mi tu nie pasuje :?: mam to rozumieć tak, że jeżeli zechcę, to mogę ściągnąć zasady z innej gry, zrobić sam do niej planszę, pionki i instrukcję i taka gra będzie moja :?: i mogę ją wypożyczać, sprzedawać, rozpowszechniać :?: zawsze myślałem, że to właśnie pomysł i zasady gry są objęte prawami autorskimi a nie sposób wykonania planszy i pionków.

Ostatnia edycja:
Ustawa mówi tak: "Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne."

wielkie dzięki !!!
rozjaśniłeś mi trochę temat.

Powrót