Prawa autorskie do kontynuacji utworu

• Autor wątku Autor wątku oen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

krótki wstęp:
1) osoba X ma pomysł na książkę
2) osoba X wynajmuje osobę Y do napisania książki zgodnie z opracowanym scenariuszem
3) osoba Y przenosi na osobę X prawa autorskie (zgodnie z umową http://www.spfp.diz.pl/um-praw-aut-wzor.pdf)
4) osoba X wydaje książkę (w stopce autor tekstu to Y, autor scenariusza to X)

I teraz moje pytanie:
Czy osoba Y może wydać (bez zgody osoby X) kolejną (inną) książkę osadzoną w tych samych realiach/świecie?

To jakieś zadania domowe?

:) nie. Chciałbym (osoba X) podpisać umowę z osobą, która napisze tekst do książki (osoba Y), ale chciałbym się zabezpieczyć przed tym, aby osoba sama mogła podejmować decyzje o napisaniu kontynuacji (i czegokolwiek innego związanego z utworem - np. tłumaczenia, zlecania nakręcenia filmu, gry, napisania kontynuacji itp.). W szczególności to ja chciałbym decydować np. o tym czy, kiedy i kto napisze dalsze części (stworzy grę, film, itp).

W podanej umowie jest zapis:
Autor przenosi(/nie przenosi - wykreślono) na Nabywcę uprawnienie do udzielania zezwoleń na rozporządzanie i korzystanie z opracowań utworu, i na wykonywanie pozostałych praw zależnych

i adnotacja do tego zapisu:
Stosownie do art. 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotne go. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego.

czy ten zapis w umowie zabezpieczy prawnie to co chciałbym osiągnąć? Czy wszytko przed czym chciałbym się zabezpieczyć powinno zostać tam wpisane jawnie (podając każdy przypadek)?

Ostatnia edycja:
oen napisał:
... Czy osoba Y może wydać (bez zgody osoby X) kolejną (inną) książkę osadzoną w tych samych realiach/świecie?
To zależy od kontekstu, czy mamy do czynienia z inspiracją czy też kontynuacją. W doktrynie przyjmuje się, że kontynuacja dalszych losów bohaterów może naruszać prawa osobiste autora.

to może spróbuję poziom niżej i wtedy będzie znany kontekst.
Przypuśćmy, że mam pomysł na książkę Harry Potter (załóżmy, że jeszcze nie powstała) - książka opisuje losy Harry`ego Pottera w szkole Hogwarth.
Wynajmuję osobę Y do napisania tej książki i podpisujemy wskazaną umowę, następuje przekazanie praw autorskich.

Teraz osoba Y chce sama napisać historię o losach innego ucznia ale w tej samej Hogwarth.
Czy zgodnie z umowę będzie to mogła uczynić bez mojej zgody?

oen napisał:
... mam pomysł ...
Pomysł nie podlega ochronie prawnoautorskiej.
oen napisał:
... Teraz osoba Y chce sama napisać historię o losach innego ucznia ale w tej samej Hogwarth.
Czy zgodnie z umowę będzie to mogła uczynić bez mojej zgody? ...
To może zostać potraktowane jako inspiracja, ale wiele zależy od szczegółów zatem ostateczny werdykt należny do Sądu.

Powrót