Prawa Autorskie do mapki.

• Autor wątku Autor wątku Exodus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Exodus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Szanowni forumowicze,mam pewien problem i proszę o wasze rady dotyczące nurtującej mnie sprawy.

Więc,pracuję w małym barze nad morzem bałtyckim.
Organizuję takie małe wieczorki dla turystów,są to wieczorki z muzyką,to znaczy jest muzyk który gra i śpiewa.
Po kilku wieczorkach postanowiłem,że zrobię kilka ogłoszeń i rozwieszę je w mojej miejscowości.
Do tego celu skopiowałem prostą mapkę z pewnego serwisu w którym była ona zamieszczona,dodam,że zrobiłem to całkowicie nieświadomie,to znaczy,że nie byłem świadom,iż jest ona chroniona prawami autorskimi. W tym ogłoszeniu napisałem o tym,że takie wieczorki z muzyką odbywają się w takim a takim barze o tej i o tej godzinie. Do całości dołączyłem mapkę z tamtego serwisu i dodałem na niej znaczek gdzie dokładnie znajduje się nasz bar.
Po kilku dniach przyjechał do mnie pan który twierdził,że mapka jest jego własnością,bez żadnych ogródek powiedział,że żąda kwoty 4 tyś zł.
Jeżeli nie sprawa trafia do sądu i będę musiał zapłacić 8 tyś zł lub więcej.
Wiem bo sam powiedział,że sama cena mapki u niego to 5 zł,a tutaj żąda 4 tyś.
Proszę o jakąś pomoc w tej sprawie.
Z góry dziękuję.
Dodam,że gdybym wiedział o tym,że można zapłacić i mieć to legalnie zrobił bym to,dlaczego nie ?

Witaj
Jestem ciekaw jakiej firmy była ta mapka ? Może Map1 czy Cartal ?
A tak na marginesie to właściciel praw do tej mapy ma prawo żądać zadośćuczynienia za jej wykorzystanie (niech facet przedstawi ci dokumenty potwierdzające że jest właścicielem tej mapy). Może żądać 3 korności kwoty jaką powinieneś mu zapłacić za wykorzystanie publiczne tej mapy, przeprosin w prasie, oraz wydaniu kożyści jakie zdobyłeś posługują się jego mapą.

Proponowane jago zdaniem kwoty (nawet ugody) są moim zdaniem zbyt duże. Publikacja np zdjęcia w czasopiśmie to 50- 200 zł dla autora (poszukaj cennik na stronie zaiksu) cena 4 tys jest wie zdecydowanie zbyt duża. Realna kwota do ugadania nie powinna przekroczyć według mnie 600 zł. Powyżej tego nie ma sensu znim gadać. Sąd zasądzi korzystniejsze dla ciebie warunki.

Dziękuję za Twoją odpowiedź,jest dla mnie cenna.

Dzisiaj ten Pan wbiegł do baru i nie podał nawet dokładnego adresu swojej siedziby.
Powiedział,że sam nas znajdzie gdy przyjdzie na to pora. Mówił jedynie coś o moście w nadmorskim Darłowie ! Poczekałem na niego,ponieważ gdy wyjeżdżałem widziałem go jak wsiadał do seicento. później na trasie z Dąbek do Darłowa dostałem telefon,więc się domyśliłem kim jest ten Pan. Poczekałem więc na trasie,gdy samochód nadjechał pojechałem za nim. Później odbyła się rozmowa,mówił " Ugodowo 4 tyś zł,jak nie to w sądzie będzie sprawa za 8 tyś zł". Mówiłem,że dla mnie to za dużo. Faktem jest,że jestem zarejestrowany w barze,reklame robiłem sam,jednak pracuje dla Mamy za darmo,chciałem żeby sobie zaoszczędziła,a fakt zapłaty takiej kwoty jest dla mnie niemal niemożliwy.
Powiedzmy sobie szczerze,zrobiłem to nieświadomie,dzisiaj usunę wszystkie ulotki reklamujące. Pan argumentuje mi,że jego złapano na 60 tyś zł.
Podczas pierwszej rozmowy prosiłem aby obniżył tę kwotę,on nie chciał o tym słyszeć.
Dzisiaj tylko mówił o tym,że musi poszukać dokumentów z Dąbek i,że kogoś już ma kto nie chce zapłacić i sprawa oddana jest do sądu.
Mapka jest małej firmy która mieści się w Darłowie,podobno sami ją wykonali.
Interaktywny plan D?bek - Interaktywna mapa D?bek
Mapkę pożyczyłem z tej strony.
Powiedzmy,że zajmuję się grafiką więc taką mapkę od podstaw zrobię w dwa dni bez przygotowania. Zrobię to tak czy tak,aby umieścić ją Gratisowo do wykorzystania..
Hehe,bądź co bądź gdyby każdy z nas tak zrobił była by darmowa mapa Polski.
Aha,wykorzystałem tylko część tej mapki,mniej więcej w skali w której się ukazuje zaraz po jej otwarciu. Ehh
Dziękuję za pomoc.

Powrót