prawa autorskie do Mozarta

• Autor wątku Autor wątku escobar1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

escobar1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam szanownych Formowiczów,
Jestem w trakcie realizacji pracy magisterskiej która związana jest z nauka na odległość czy tzw. e-learningiem. Mój profesor wymyślił sobie że podczas owych wykładów internetowych leciała muzyka Mozarta. Jest to trochę idiotyczny pomysł no ale cóż. Pytanie moje brzmi: Czy są jakieś prawne zastrzeżenia do umieszczania muzyki Mozarta w internecie w celach edukacyjnych? To ma działać na zasadzie takiej ze jest sobie jakiś wykład cos w stylu wykładu w MS Power Point i w tyle slychac muzyke mozarta. Jeśli musze jednak sie z kimś kontaktować to chciałbym wiedzieć z kim jeśli ktoś z forumowiczów wie. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

W celach edukacyjnych ma sie rozumieć? I moge te wykłady elektorniczne umieszczać w internecie? Teraz ostatnie moje pytanie czy musze jakoś zaznaczyć że będzie to muzyka mozarta. Nie wiem cos w stylu jakies znaczka czy coś w tym stylu? Pozdrawiam

Prawa autorskie majątkowe wygasły (70 lat od śmierci artysty). Można na końcu wspomnieć o muzyce w czasie prezentacji.

Ciekawe tylko czy takich praw nie wykupują jakieś organizacje. Lub firmy fonograficzne np. ZAIKS

Prawa do muzyki jako takiej wygasly, ale chronione jest wykonanie.
Czyli teoretycznie powinienes miec pozwolenie na wykorzystanie konkretnego nagrania (przez konkretnego wykonawcem, np. orkiestre).

Aha czyli co proponujesz? Jak sie dowiedzieć kto ma prawa do twórczości Mozarta?

Do tworczosci - nikt.

Sam mozesz dowolnie wykonywac utwory i robic z nimi cokolwiek.
Ale wykonawcy (np. orkiestrze) nalezy sie zaplata za wykonanie (nie za utwor).

Prawa do wykonania i do fonogramu wygasają 50 lat po wykonaniu - a więc można korzystać z tych wykonanych w 1957 i wcześniej, tylko nie wiem, czy takie są.

Ewentualnie można coś poszukać w internecie na licencjach Creative Commons (umożliwiającej bezpłatne wykorzystanie), jeżeli jest co cel naukowy (niekomercyjny) to zarówno licencji z wymogiem NC jak i bez wymogu NC (czyli wszystkich), np. tutaj jest coś:
http://www.classicistranieri.com/musica ... a/main.htm

W napisach końcowych do prezentacji zamieszcza się wszystkie dane (autor muzyki, wykonawca, informacja o typie i link do licencji).

Powrót