Prawa autorskie do pliku

• Autor wątku Autor wątku skwaru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skwaru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam pytanie w związku z sytuacja jakiej doświadczyła moja siostra.
W ramach studiów wykonała projekt, który w rezultacie opisała w Sprawozdaniu, które zawierało opis przeprowadzonych obliczeń, wykorzystanych skryptów, wnioski itp. Całą prace wykonała sama łącznie z opisem w sprawozdaniu. Jednak jako podstawę sprawozdania wykorzystała plik - wzór, w którym opisała swoje "zmagania" z projektem. Wykładowca oceniający projekt otrzymał m.in plik sprawozdania, w jego właściwościach okazało się że plik zostaw utworzony przez powiedzmy Ryszarda Kowalskiego. Dodatkowo data utworzenia pliku jest na długo przed otrzymanym tematem projektu. Sam wykładowca skomentował że "To jest żenada, i co takiego jest karalne", wyraźnie sugerując że praca została kupiona lub nawet skradziona.

I tu moje pytanie, czy ma racje, a jeśli nie to na jakiej podstawie? Żeby można było to jednoznacznie wytłumaczyć.

Dodam że właściwości pliku (i date i autora) można dowolnie zmienić.

Rozumiem, że chodzi o plik w formacie .doc lub .odt (lub inny - tekstowy), który Pana siostra pobrała z internetu jako wzór sprawozdania, a następnie zmodyfikowała jego treść?

Zatem, w zależności od stopnia "modyfikacji" dopuściła się przywłaszczenia autorstwa części cudzego utworu lub dokonała opracowania cudzego utworu i skorzystała z niego bez oznaczenia autora utworu pierwotnego i bez jego zgody.

Powrót