Prawa autorskie do programu

• Autor wątku Autor wątku Anomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anomek

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam

Chcę zlecić napisanie programu. Interesuje mnie też cały kod źródłowy.
Chciałbym przenieść na mnie wszelkie prawa autorskie.

Jak powinna wyglądać taka umowa dotycząca praw autorskich? Może jakiś wzór?

Pozdrawiam
Dzięki

Witaj, wygoooglój sobie ogólne wzory takich umów i popatrz w archiwum działu - opcja 'Szukaj' tematów o przenoszeniu praw autorskich - było już wielokrotnie wypisywane na co zwracać uwagę. Przykładowe posty są nawet wylistowane na spodzie strony...

Np i poczytaj USTAWĘ z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych", a w szczególności:
- Rozdział 7 Przepisy szczególne dotyczące programów komputerowych Art. 74. do 77;
- Rozdział 5 Przejście autorskich praw majątkowych Art. 41. do 68.

Witam

http://bblink.iswift.eu/1.doc
Mam tutaj umowę i teraz:
Czy w takiej umowie trzeba zaznaczać jakieś obszary terytorialne? (bo chciałbym aby to było na świat)
Co to znaczy Paragraf 2 punkt 2 przekazanie praw "autorskich do dokumentacji"
Czy przekazywanie praw do kodu źródłowego trzeba też napisać?

Rozumiem że najpierw umowa o dzieło na program za np. 500zł a później przeniesienie praw za ile tam... (może być 0 złotych) ?

Anomek napisał:
Czy w takiej umowie trzeba zaznaczać jakieś obszary terytorialne? (bo chciałbym aby to było na świat)
Tak, możesz dopisać, że przeniesienie jest skuteczne bez ograniczeń terytorialnych.
Co to znaczy Paragraf 2 punkt 2 przekazanie praw "autorskich do dokumentacji"
to jest przeniesienie praw autorskich do dokumentacji programu komputerowego (o ile taka została stworzona przez autora programu komputerowego), która to dokumentacja jest / może być niezależna od samego kodu programu.
Czy przekazywanie praw do kodu źródłowego trzeba też napisać?
nie, bo to zawiera się w przeniesieniu majątkowych praw autorskich - żeby móc powielać i modyfikować program powinno się posiadać w ogólności źródła. Ale oczywiście można.
Rozumiem że najpierw umowa o dzieło na program za np. 500zł a później przeniesienie praw za ile tam... (może być 0 złotych) ?
można i tak, i tak. Ale w praktyce zwykle łączy się obie umowy w jedna - umowę o dzieło z umową o przeniesienie majątkowych praw autorskich. Ale nadal taką umowę nazywa się w skrócie Umową o dzieło.

Czyli można by zrobić tak?
Paragraf 1: ogólne punkty co do wykonania programu kosztów i terminów
Paragraf 2: To co wcześniej w paragrafie 1
Paragraf 3: To samo co obecnie
Paragraf 4: w ilu egzemplarzach

czyli bez obecnego 2 paragrafu o kosztach przeniesienia praw

Ostatnia edycja:
Anomek napisał:
czyli bez obecnego 2 paragrafu o kosztach przeniesienia praw
to kwestia jak się to napisze - ale powinno być jasno sformułowane, że wynagrodzenie za wykonanie dzieła zawiera w sobie również wynagrodzenie za przeniesienia majątkowych praw autorskich do programu komputerowego (plus ewentualnie do dokumentacji) i że żadne inne wynagrodzenia nie będą się już należeć wykonawcy z tego tytułu.

Pamiętaj, że umowa jest po to, aby w przyszłości nie dochodziło do nieporozumień, "bo coś ktoś sobie przypomniał i teraz się domaga..." Nie warto jej na siłę skracać, warto zaś jak najdokładniej wszystko opisywać, wtedy później bywa o wiele mniej problemów...

A więc wygląda to tak:
http://bblink.iswift.eu/13.doc

Jak dzieło powinno być opisane w umowie, muszą być dokładne szczegóły?
Czy "1. Wykonawca oświadcza iż przysługują mu wszelkie majątkowe prawa autorskie do programu pod nazwą „Nazwa” (‘Oprogramowanie’)." może być gdyż w dniu podpisywania umowy dzieła jeszcze nie będzie?
Prosiłbym też o sprawdzenie tych czerwonych pól
Czy powinienem jeszcze coś dodać?

Dzieki

chris pomożesz?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sorki, przeoczyłem wcześniej... :)

może być, tylko zgubiłeś te akapity z pierwszej umowy o tym, że autor oświadcza, że dzieło nie jest obciążone roszczeniami osób trzecich i tak dalej... a to dość ważne jest...
Jak dzieło powinno być opisane w umowie, muszą być dokładne szczegóły?
tak, żeby w przyszłości nie było nieporozumień, jaki program zamówiłeś.

Oraz żeby nie było dyskusji, co miałeś na myśli zamawiając program, a co zrozumiał programista - takie sytuacje, są bardzo częste i rodzą duże konflikty. Więc, jeśli możesz, jak najdokładniej opisać założenia.

A co do przeniesienia majątkowych praw autorskich, to tu już jest prościej, bo załączycie po prostu program (źródła, kompilacje, etc...).
Czy "1. Wykonawca oświadcza iż przysługują mu wszelkie majątkowe prawa autorskie do programu pod nazwą „Nazwa” (‘Oprogramowanie’)." może być gdyż w dniu podpisywania umowy dzieła jeszcze nie będzie?
Tak.

Tak to już jest, że majątkowe prawa autorskie przechodzą na w momencie podpisania umowy.

ok to już chyba wszystko wiem
dziękuje Ci za poświęcony czas
pozdrawiam :)

Witam
Przypomniało mi się jeszcze coś, czy do umowy o dzieło można załączyć zdjęcia jak powinien wyglądać program ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tak, do umowy można dołączać dowolne dokumenty jako załączniki. Należy je obustronnie parafować (podpisywać), najlepiej na każdej stronie (umowę zresztą też).

Można też po podpisaniu umowy aneksować ją w razie potrzeby w czasie jej biegu, oczywiście czynimy to w formie umowy (jeśli umowa jest pisemna, to pisemnie) i za obopólna zgodą (czyli podpisami obu stron na aneksie).

Witam

Czy jeśli umowa nazywała by się: "Umowa o przekazanie praw autorskich" zamiast "Umowa o dzieło" to robi się z tego jakiś problem?

Powrót