Prawa autorskie do strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku geodeta33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geodeta33

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam serdecznie,
Obecnie wykonuje bezpłatnie strony internetowe dla małych firm, osób prywatnych, fundacji i stowarzyszeń. Strony te bezpłatnie także są utrzymywane na
serwerze sponsora mojego projektu. Czasami mam klienta, który po wykonaniu strony ma dużo zastrzeżeń co do wyglądu, jestem osobą niewidomą, więc jest to
moja słaba strona. Nie mamy podpisanej żadnej umowy bo usługa jest darmowa, czy mogę od tak usunąć wykonaną stronę?
Zastanawiam się także co w wypadku, gdy sponsor przestanie fundować serwer i go wyłączy.
Proszę o podstawę prawną lub jakieś uzasadnienie.
Z góry bardzo dziękuję za okazaną mi pomoc.

Pozdrawiam
Mateusz Pawłowski

geodeta33 napisał:
... Nie mamy podpisanej żadnej umowy bo usługa jest darmowa, czy mogę od tak usunąć wykonaną stronę? ...
Udzielenie licencji niewyłącznej na korzystanie z utworu nie wymaga formy pisemnej, a tutaj należy uważać, że udzieliłeś jej w formie domniemanej na warunkach ustawowych. Z uwagi na to, do czasu wygaśnięcia licencji nie możesz usunąć strony tylko w oparciu o własne widzimisię.

Dzięki za odpowiedź, co w wypadku gdy np. sponsor projektu przestanie fundować serwer i jak należy taką licencję domniemaną wypowiedzieć?

Wszystko należy uzgodnić z licencjobiorcą, w taki przypadku ma on prawo przenieść stronę na inny serwer.

Czy takie uzgodnienia mogą być zawarte ustnie? Jakie są rażące naruszenia takiej licencji? Jeśli firma hostingowa, u której mam serwer ma w regulaminie zapis, że ma prawo usunąć stronę jeśli łamie regulamin to osoba, której stawiam stronę akceptuje także ten regulamin? Wielkie dzięki za pomoc.

1. Tak ale wyłącznie w zakresie licencji niewyłącznej. Przeniesienie praw autorskich majątkowych i udzielenie licencji wyłącznej na korzystanie z utworu wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.
2. Takie, które naruszają prawa twórcy.
3. Musi się do niego zastosować.

Wielkiedzięki Leszku za merytoryczne i fachowe odpowiedzi, bardzo mi pomogłeś. Pozdrawiam

Powrót