Prawa Autorskie do strony

• Autor wątku Autor wątku alient
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alient

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam.

Otóż została powielona moja strona na którą posiadam prawa autorskie... Czy mogę od serwerowni gdzie zarejestrowana jest domena pobrać dane abonenta?
Czy sprawę muszę kierować do sądu cywilnego czy też karnego?

Posiadam dowody w postaci zrzutu ekranu oraz dowody zakupu ( opłacenia wraz z prawami autorskimi )

Proszę o szczegółową odpowiedz i z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Strona wykonana była przez Ciebie czy dla Ciebie?

Pozdrawiam :cool:

Została spisana umowa, na podstawie której doszło do przekazania autorskich praw majątkowych?

Grim Reaper napisał:
Została spisana umowa, na podstawie której doszło do przekazania autorskich praw majątkowych?

Kupione przez allegro. W każdej chwili mogę spisać umowę jak będzie trzeba , lecz allegro to chyba wystarczający dowód.

I jest tam zawarte że prawa są przekazane na mnie.

W takim razie można w pierwszej kolejności skontaktować się z właścicielem identycznej strony o zaprzestanie dalszej publikacji lub odszkodowanie - można też zgłosić popełnienie przestępstwa (art. 116 upaipp).

Grim Reaper napisał:
W takim razie można w pierwszej kolejności skontaktować się z właścicielem identycznej strony o zaprzestanie dalszej publikacji lub odszkodowanie - można też zgłosić popełnienie przestępstwa (art. 116 upaipp).

Tak też zrobiłem. Ale żeby wysłać polecony na adres potrzebuję danych właściciela domeny. Zatem.

Czy mogę od serwerowni gdzie zarejestrowana jest domena pobrać dane abonenta?
Czy sprawę muszę kierować do sądu cywilnego czy też karnego?

I gdzie kierować sprawę w przypadku jeśli odrzuci polubowne rozwiązanie.

Wystarczy dowód jako allegro? Czy też muszę spisywać umowę?

Ostatnia edycja:
A nie da rady skontaktować się z osobą, która wykonała Twoją stronę?
Bo to zapewne ona bezprawnie sprzedała identyczną stronę po raz drugi.

Grim Reaper napisał:
A nie da rady skontaktować się z osobą, która wykonała Twoją stronę?
Bo to zapewne ona bezprawnie sprzedała identyczną stronę po raz drugi.

Nie , strona jest czysto kopiowana. Widać zamazania na obrazkach itp. Nawet częściowo nie została zmieniona. Gdzie są dane mojej strony co posiadam na zrzutach ekranu.

Według mnie dowodem jest już allegro. Wkońcu większość zakupów i to nie na małe kwoty robione są właśnie przez ten serwis zatem powinno wystarczyć. Lecz chciałbym się upewnić. Jeśli allegro nie wystarczy to spiszę umowę.

Jeśli chodzi o osobę od której to kupowałem to się kontaktowałem i mam całyczas kontakt ponieważ to nie pierwszy i nie ostatni projekt wykonany przez tę osobę. Sprzedać napewno nie sprzedał poraz drugi.

Ostatnia edycja:
Ponawiam prośbę , czy jest ktoś wstanie nakierować mnie jak to wygląda w przypadku praw autorskich?

Jesteś pewien, że ktoś skopiował Twoją stronę i dalej ją sprzedaje? Jest też możliwość, że Twoja strona została wykonana w oparciu o ogólnie dostępne szablony (darmowe lub płatne) i wtedy takich stron mogą być setki.

Jeżeli jesteś pewien opcji nr 1 - to masz podstawy, aby sprawę zgłosić Policji (art. 117 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Powrót