Prawa autorskie do tekstu

• Autor wątku Autor wątku retro100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

retro100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem autorem tekstu z dziedziny psychologii. Nie jestem psychologiem z wykształcenia, ale uważam, że moje spostrzeżenie mogą mieć wartość naukową dla tej dziedziny. Przedstawiając moją koncepcję, boję się jednak, że zostanie ona przywłaszczona przez psychologa, który uzna ją za swoją. Jak mam się zabezpieczyć przed kradzieżą tekstu? Czy skuteczną formą ochrony byłoby złożenie oświadczenia w formie aktu notarialnego? Czy może są jakieś inne, skuteczniejsze lub równie skuteczne środki ochrony? Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

Koncepcje i spostrzeżenia nie są chronione przez prawo autorskie.

poiuytre napisał:
Koncepcje i spostrzeżenia nie są chronione przez prawo autorskie.
Chodzi mi o prawa autorskie do TEKSTU, a nie do koncepcji czy spostrzeżeń. Tylko do TEKSTU. Do każdego TEKSTU, bez względu na treść, na wartość. Czy można uzyskać i nw jaki sposób?

retro100 napisał:
... Tylko do TEKSTU. Do każdego TEKSTU, bez względu na treść, na wartość. ...
Ochronie podlegają tylko utwory, nie każdy tekst wypełnia znamiona utworu. Co do zasady utwór podlega ochronie od chwili ustalenia w jakikolwiek sposób a autor, twórca nie musi dokonywać żadnych czynności aby takiej ochronie podlegał.

Jeśli tekst ma charakter utworu, to nic nie musisz uzyskiwać - jest chroniony z automatu w momencie powstania. Jeśli ktoś się pod nim podpisze, to trzeba będzie wykazać, że jesteś jego autorem, co nie musi być takie proste. Możesz np. zachować plik źródłowy z datą zapisania, wysłać do siebie maila z plikiem, opublikować gdzieś tekst lub poświadczyć datę u notariusza, ale to wszystko oczywiście nie potwierdza autorstwa, tylko datę zapisania tekstu. Druga strona może dowodzić, że napisała ten tekst jeszcze wcześniej.

Idąc Twoim tropem można dowodzić cokolwiek i tak inni mogą przestawić kontr dowody i tak powoli będziesz zmierzał do paranoi. Weź pod uwagę Art. 6. Kodeksu cywilnego.

Zapewne ustalenie istnienia praw autorskich w oparciu o Art. 189 kpc będziesz chciał uznać też za nadające się do podważenia.

retro100 napisał:
... Czy może są jakieś inne, skuteczniejsze lub równie skuteczne środki ochrony? ...
Skutecznym środkiem ochrony jest Ustawa o prawie autorski i prawach pokrewnych jako prawo krajowe oraz umowy międzynarodowe których Polska jest sygnatariuszem. Jeśli swoją twórczość rozpoczynasz od wątpliwości na temat udowodnienia autorstwa swoich tekstów to może lepiej zajmij się czymś innym.

Ostatnia edycja:
Samo pytanie miało nieco paranoiczny wydźwięk, to postanowił wpasować się w klimat. Pytający oczekiwał odpowiedzi, jak się skutecznie zabezpieczyć, a moim zdaniem takiej metody, która gwarantowałaby 100% pewności, po prostu nie ma. Ostateczna decyzja i tak należeć będzie do sądu.

poiuytre napisał:
... Pytający oczekiwał odpowiedzi, jak się skutecznie zabezpieczyć, ...
Następnym razem nie wpisuj się w cudze "paranoje" a udziel merytorycznej odpowiedzi. Czym innym jest skuteczna ochrona a czyn innym zabezpieczenie dowodów na przyszłość, tak jak napisałem w poście powyżej.

A czy oświadczenie w formie aktu notarialnego lepiej chroniłby moje prawa niż poświadczenie daty pewnej? Jakie w ogóle jest realne znaczenie w zabezpieczeniu praw autorskich między aktem notarialnym a datą pewną, poświadczoną przez notariusza?Jest duża różnica w taksie, ale jeśli akt notarialny bardziej chroniłby moje prawa, poniósłbym koszty.

Ostatnia edycja:
Powrót