Prawa autorskie do wpisów w katalogach opisowych

• Autor wątku Autor wątku ania07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Studiując zawartość forum nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Mianowicie czy zapis w regulaminie katalogu opisowego typu presell(cytuję):

Zastrzegam sobie prawo do wykorzystywania bazy danych niniejszego katalogu w innych zapleczach pozycjonerskich, kopiach katalogów a także udostępniania bazy osobom trzecim również do wykorzystania w takim celu.

oznacza, że właściciel katalogu może dowolnie i bez ograniczeń wykorzystywać opublikowane przeze mnie wpisy? Zaznaczam, że wpisy mają charakter utworów i jako takie podlegają ustawie o prawach autorskich.

Witam,

może mieć Pani uzasadnione obawy. Problem w tym, że zapisy, które Pani przytacza, są dość nieprecyzyjne. Na przykład zapis "...prawo do wykorzystywania bazy danych niniejszego katalogu w innych zapleczach pozycjonerskich..." może właściwie oznaczać wszystko, kwestia interpretacji. Na pewno może mieć Pani jeden problem - w momencie, gdy Pani wpisy (utwory) zostaną powielone (w nielimitowanym czasie i ilość!?) na innych stronach ("zapleczach pozycjonerskich"), a zwłaszcza przez osoby trzecie, może stracić Pani nad nimi kontrolę.

Przejrzałem kilka przypadkowo wybranych 'precelków' i nigdzie nie znalazłem podobnych zapisów.

Powrót