Prawa autorskie do zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku astra98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astra98

Użytkownik
Odpowiedzi
173
Witam,

Mam do Was drodzy forumowicze pytanie , pracuje w jednej z dużych korporacji handlu detalicznego , zostałem pewnego dnia poproszony o zrobię zdjęć ekipie - obsłudze. Uczyniłem to własnym sprzętem proszono mnie o ich przesłanie i nic w tym dziwnego.
Ale pewnie dnia okazało się że fotografia mojego wykonania jest powieszona w formacie ok 100 x 200 cm według mnie reprezentatywnym miejscu na wejściu do sklepu.

Czy taj jest zgodnie z prawem ? Czy mogli to uczynić ?

Nawet bez rozpatrywania przynależności praw autorskich majątkowych, przekazałeś swoje zdjęcie do korzystania zgodnie z jego z charakterem i przeznaczeniem oraz przyjętymi zwyczajami. Zakładam, że żadnych szczegółowych uzgodnień nie było. To czy należy takie zdjęcie uznać za utwór pracowniczy czy tez nie zależy od wielu okoliczności, które były wielokrotnie omawiane tutaj.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Nawet bez rozpatrywania przynależności praw autorskich majątkowych, przekazałeś swoje zdjęcie do korzystania zgodnie z jego z charakterem i przeznaczeniem oraz przyjętymi zwyczajami. Zakładam, że żadnych szczegółowych uzgodnień nie było. To czy należy takie zdjęcie uznać za utwór pracowniczy czy tez nie zależy od wielu okoliczności, które były wielokrotnie omawiane tutaj.

Szukałem ale nic nie znalazłem mógłbyś mi objaśnić czy mogą czy nie ?! Nikt nie uzgadniał nic ze mną poproszono abym je zrobił ii tak też uczyniłem ( nie jestem fotografem ) ku mojemu zdziwieniu zdjęcie zostało wykorzystane

Czego w tym zdaniu nie rozumiesz?
LeszsekS napisał:
... przekazałeś swoje zdjęcie do korzystania zgodnie z jego z charakterem i przeznaczeniem oraz przyjętymi zwyczajami. ...

LeszsekS napisał:
Czego w tym zdaniu nie rozumiesz?

rozumię to Utwór pracowniczy to*utwór stworzony przez pracownika w zakresie wykonywanych przez niego obowiązków w ramach stosunku pracy ..."
a to nie moje obowiązki jestem zatrudniony na innym stanowisku

a to " Mogą to zrobić zarówno w umowie o pracę, jak i w odrębnej umowie. Jeśli strony nie uregulują w umowie kwestii dotyczących utworu pracowniczego lub jeśli uregulowania te będą niepełne, obowiązywać ich będzie art. 12 ustawy"

nic nie zostało spisane czy ustalone w umowie też tego nie posiadam.

astra98 napisał:
... *utwór stworzony przez pracownika w zakresie wykonywanych przez niego obowiązków w ramach stosunku pracy ..."
...
Nie, to utwór stworzony w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy (Art. 12. PA.).
astra98 napisał:
... nic nie zostało spisane czy ustalone w umowie też tego nie posiadam.
Przecież sam zacytowałeś odpowiedź:
astra98 napisał:
... Jeśli strony nie uregulują w umowie kwestii dotyczących utworu pracowniczego lub jeśli uregulowania te będą niepełne, obowiązywać ich będzie art. 12 ustawy" ...

Terasz wróć jeszcze raz do postu #2.

Nikt bez Twojej zgody nie może wykorzystywać zdjęć, których jesteś autorem (prawa autorskie), bez Twojej zgody, najlepiej na piśmie. A czy jesteś fotografem, czy nie to nie ma znaczenia z chwilą gdy naciskasz spust migawki stajesz się autorem zdjęci i prawa autorskie należą do Ciebie.
Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do tej fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.

GUCIO-59 napisał:
Nikt bez Twojej zgody nie może wykorzystywać zdjęć, których jesteś autorem (prawa autorskie), ...
Przeczytałeś chociaż poprzednie posty? Wiesz o czym piszesz, bo mam wrażenie, że nie bardzo. Piszesz ogólniki oderwane od tematu wątku.

GUCIO-59 napisał:
... Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do tej fotografii są własnością jej autora. ...
Gdybyś faktycznie ją znał to byś wiedział, że nie zawsze.

Ostatnia edycja:
Powrót