Prawa autorskie, domena

• Autor wątku Autor wątku grinlock
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grinlock

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Na początku chciałem zaznaczyć ze jest to mój pierwszy post i nie do końca wiem czy powinienem założyć nowy watek czy wyszukać podobny temat w szukajce. Jeśli tak to prosiłbym moderatora o przepięcie….. Z góry, dziękuje 
Ok., ale do sedna.
Wątek dotyczy nazwy domeny. Istnieje aplikacja na smart fony, dzięki której można edytować filmy, i umieszczać je do oceny innych użytkowników w samej apce. Aplikację można ściągnąć przykładowo pod adresem domenax.com. Z uwagi że aplikacja staje się coraz bardziej popularna, powstał pomysł zbudowania portalu właśnie z tymi produkcjami. Domena domenax.pl jest wolna, czyli z rozszerzeniem pl. Użytkownicy na mojej stronie będą mogli dzielić się swoimi produkcjami z innymi użytkownikami portalu. Na tej stronie chcę również umieścić bezpośrednie linki do oficjalnej aplikacji, czyli z rozszerzeniem .com „
Mam nadzieję, że przedstawiłem sprawę dosyć jasno.
Będę wdzięczny za pomoc, jeśli chodzi o prawa autorskie, i samej nazwy domeny.
Pozdrawiam

A Twoje pytanie brzmi ?

Ogólnie, czy takie działanie jest legalne. Czy wykorzystując taką samą nazwę domeny, budując portal na którym będzie można umieszczać materiały z aplikacji która nie należy do mnie, łamię tym prawo. Nadmieniam, że chce umieścić odnośniki na swoim portalu do oryginalnej strony aplikacji.

W odniesieniu do materiałów z oficjalnej apki i samej nazwy domeny.

Czyli chcesz zarejestrować domenę pl o nazwie cudzej aplikacji?

Jest napisane dokładnie w pierwszym poście. Tak, jest aplikacja o nazwie domenax.com a ja chce kupic domene domenax.pl

Jeśli nie jest to znak towarowy to nie powinno być problemów, niemniej musisz wiedzieć, że w razie sporu będziesz miał obowiązek poddać się ocenie Sądy polubownego d/s domen.

Ok, rozumiem. Tylko czy np jest firma o nazwie „firma” z domeną domenax.com produkująca przykładowo krzesła. To czy nie można wykupić „wolnej” domeny domenax .pl i sprzedawać wyroby firmy „firma” ?

Będzie to dodatkowo czyn nieuczciwej konkurencji.

W jakim sensie nieuczciwej konkurencji? Przecież nie chcę się podszywać pod daną firmę, chcę tylko udostępniać materiały zrobione przez użytkowników tej firmy. Domena jest wolna. Czy jeżeli jest firma krzesla.com która robi krzesła, to ja na domenie krzesla.pl nie moge sprzedawac tych krzesel?

Powrót