Prawa autorskie dotyczące zespołu muzycznego

• Autor wątku Autor wątku MZx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MZx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Bardzo chciałbym dowiedzieć się jak wygląda kwestia prawna dotycząca amatorskiego zespołu muzycznego i jego utworów jesli żaden z nich nie jest zarejestrowany w Zaiksie. Dokładniej rzecz ujmując chodzi mi o taką sytuację:
Czy były członek zespołu, który opóścił zespół na własne życzenie, i nie jest głównym kompozytorem muzyki ani słów (jedynie udzielał się robiąc aranżacje) ma prawo udostępniać publicznie wersje demo zespołu pomimo iż zespół na to nie zezwala? Dodatkowo czy zespół ma prawo korzystać z jego aranżacji i ścieżek nagranyh przez niego jeśli w ciągu 5 pierwszych miesięcy od jego odejścia nie zabraniał nic zespołowi? Czy może nagle sobie zażyczyć żeby po tych 5 miesiącach zespół nie korzystał z jego aranżacji i jego ścieżek? Tak jak już wspominałem utwory nazwa itd. nigdzie nie są prawnie zarejestrowane. Czy po odejściu z zespołu opisany były członek może zarejestrować na siebie nazwe zespołu i utwory?

Pozdrawiam

MZx napisał:
... jego utworów jesli żaden z nich nie jest zarejestrowany w Zaiksie. ...
To akurat nie ma żadnego znaczenie w odniesieniu do praw autorskich.

1. Nie może.
2. To zależy od wielu czynników, w założeniu przez pięć lat.
3. Każdą umowę można wypowiedzieć lecz może to się wiązać z roszczeniami z Waszej strony.

Jak wspomniałem wyżej, istnienie praw autorskich nie jest związane z żadną rejestracją a przywłaszczenie sobie autorstwa jest przestępstwem.

PS.
Kogo można uznać za producenta owych fonogramów (?), co do zasady do niego należą prawa do korzystania i rozporządzania nimi.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
2. To zależy od wielu czynników, w założeniu przez pięć lat.

PS.
Kogo można uznać za producenta owych fonogramów (?), co do zasady do niego należą prawa do korzystania i rozporządzania nimi.

Opisany były członek zespołu nie był ani liderem zespołu ani producentem. Dodatkowo nie on założył zespół. Czy w takiej sytuacji może sobie zażyczyć po 5 miesiącach żeby zespół nie wykorzystywał jego ścieżek muzycznych i aranżacji? Ewentualnie kiedy ma do tego prawo? Głównym kompozytorem muzyki i producentem jestem ja. Dodatkowo ja założyłem ten zespół.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót