Prawa autorskie firmy SEGA

• Autor wątku Autor wątku Tails
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tails

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam nazywam się Arek, prowadzę forum internetowe i mam wątpliwości co do używania pewnych materiałów należące do firmy SEGA w celu zbierania nowych fanów lubiących niebieskiego jeża Sonica. Otóż nasza strona nie ma żadnych zysków pieniężnych czy materialnych z prowadzenia tej strony i wystawiamy opinie i zachęcamy do kupna prac firmy SEGA.

Chcę zrobić kanał na nasze forum i chciałbym użyć jako intro do kanału trailery z gier czy filmów o Sonicu należących do firmy SEGA. Otóż sprawa wygląda tak, że posiadam licencje na muzykę, którą bym użył w naszych filmach na youtubie, ale licencji na wykorzystanie trailerów nie posiadam. Firma SEGA pozwala swoim fanom używać wszystkich materiałów od muzyki, po grafiki i filmy w celu tworzenia takich stron jak nasza. Te pozwolenie nie jest ani na piśmie, ani słownie. Firma SEGA po prostu nie pozywa osób, które z ich materiałów korzystają w celu budowania stron dla fanów niebieskiego jeża, w celu robienia fanowskich gier o Sonicu itp. Za granicą fani korzystają na potęgę z ich materiałów i robią np. gry opierając się na grafikach z oficjalnych gier z firmy SEGA.

Nie obawiam się firmy SEGA, że mnie pozwie w tej sprawie do sądu bo z pewnością tego nie zrobi. Chciałbym wiedzieć, czy policja w Polsce może się mnie przyczepić o używanie materiałów należących do firmy SEGA w celach promowania naszej strony z Soniciem i firmą SEGA bez wiedzy czy rozkazu firmy do której należą te materiały. Czyli jeżeli SEGA nie będzie czepiać się co do moich poczynań, czy kto inny może się tego przyczepić.

Tails napisał:
... Czyli jeżeli SEGA nie będzie czepiać się co do moich poczynań, czy kto inny może się tego przyczepić.
Dystrybutor, uprawniony przedstawiciel, właściwa OZZ.

Firma SEGA wcale nie czepia się swoich fanów, więc ich przedstawiciel także nie pozwie mnie do sądu o to. Co do dystrybutora to trailery należą i są publikowane tylko przez firmę SEGA, więc na to samo wychodzi. Co do właściwej OZZ to czy nie dotyczy to tylko polskich produktów?

Tails napisał:
... Co do właściwej OZZ to czy nie dotyczy to tylko polskich produktów?
Organizacje te mają zazwyczaj podpisane umowy ze swoimi zagranicznymi odpowiednikami odnoście chronionych utworów rozpowszechnianych na terenie Polski.

Powrót