Prawa autorskie i komercyjne użytkowanie

• Autor wątku Autor wątku roberto8m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roberto8m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej,

Mój brat jest muzykiem z pasji, nie zawodowo. Stworzył dla mnie indywidualny podkład na gitarze akustycznej(w częściach), którego chcę używać jako tło do webinarów/streamów. Jest on w pełni tego świadom oraz uzgodniliśmy to w prywatnej konwersacji na platformie facebook-messanger.

Chciałbym się upewnić, że mam teraz prawo do użytkownia tej muzyki tak jak uzgodniliśmy czy muszę mieć do tego jakieś pisemne zgody?

Dodatkowo czy mogę sobie dowolnie przerabiać teraz tą muzykę na swoje potrzeby( czy muszę mieć na to zgodę? )jak np. wydłużyć ją, przyciszyć w pewnych momentach, dodać efekty, złączyć kilka utworów w całość tak by dopasować ją do długości takiego webinaru/streamu?

Pozdrawiam i przepraszam, jeśli powtórzyłem temat, szukałem na forum podobnego tematu, ale nie widziałem :)

roberto8m napisał:
... czy muszę mieć do tego jakieś pisemne zgody? ...
Tylko udzielenie licencji wyłącznej na korzystanie oraz przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. Jednak to w interesie korzystającego z cudzego utworu na podstawie licencji niewyłącznej leży mieć odpowiednio udokumentowane swoje prawa.
roberto8m napisał:
... czy mogę sobie dowolnie przerabiać teraz tą muzykę na swoje potrzeby( czy muszę mieć na to zgodę? ) ...
Na samo opracowanie cudzego utworu nie potrzeba niczyjej zgody dopiero na korzystanie i rozporządzanie opracowaniem niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

Powrót