Prawa autorskie Icewind Dale...

• Autor wątku Autor wątku Jack_ Xilo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jack_ Xilo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zaryzykuje, chociaż podobny temat na pewno musiał być poruszany. Próbuje stworzyć grę MMORPG już od pół roku. Wykorzystuje do tego naprawdę popularny, darmowy silnik Vallheru. Chce jednak wziąć grafikę , oraz klimat z Icewind Dale 1 i 2. Słyszałem że twórcy pozwalają na takie coś, pod warunkiem że nie będę czerpał z tego naprawdę dużych korzyści finansowych.
Na przykład nie wprowadzę abonamentu miesięcznego. Jest to jakby reklama ich produktu. Chociaż formalnie prawo nie pozwala na takie rzeczy. Mogę jednak zarabiać na reklamach, oraz dodatkach które użytkownicy mogą wykupić np: konto premium. Chciałbym się upewnić ze to co mówię w rzeczywistości działa, i odnosi się do Sagi Icewind Dale.

Jesli grafike zrobisz sam, a gra bedzie tylko w "klimacie" (bez nazw wlasnych itp) to nie bedzie problemu.

Ale jesli chcesz wykorzystac swiat (miejsca, nazwy, umiejscowienie z fabule swiata) lub wykorzystac gotowa grafike z gry - musisz miec zezwolenie od autorow/producenta/wydawcy - poszukaj na ich stronach, moze juz przewidzieli taka fransczyzne.

To czy sie zgodza zalezy od nich (ale jesli maja w planie sami zrobic mutacje tej gry jako MMORPG to nie liczylbym na to).

Bez zezwolenia, predzej czy pozniej mozesz sie spodziewac problemow.

[cytat:1fx98kb0]Słyszałem że twórcy pozwalają na takie coś, pod warunkiem że nie będę czerpał z tego naprawdę dużych korzyści finansowych.[/cytat:1fx98kb0]
Nie ma to znaczenia dla legalności danego przedsięwzięcia (chyba, że posiadacz praw tak wyraźnie zdecydował). Może mieć za to wpływ na wymiar kary, jesli udowodnią Panu plagiat czy inne naruszenie prawa autorskich tworców gry.

Pozatym nie temat podlaga ochronie a jego wykonanie, indywidualizacja.

[cytat:1fx98kb0]Wykorzystuje do tego naprawdę popularny, darmowy silnik Vallheru[/cytat:1fx98kb0]
Darmowy nie znaczy, że jest Free Software (możliwa modyfikacja, redystrybucja) zazwyczaj na Open Source - bo darmowy to jest Freeware. Więc sprawdz licencję.

Powrót