Prawa autorskie - kopiowanie treści książki na strone www

• Autor wątku Autor wątku lukeboss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukeboss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam pytanie, otóż chce zrobić stronę internetową i chciałbym skopiować dużo treści z jednej książki? Mogę czy nie mogę? Jest ryzyko, że zostanę ukarany? dokładnie o to chodzi, że chce zrobić stronę o metodyce wychowania fizycznego... mam ksiazke, która zawiera około tysiąca gier i zabaw na lekcje WFu, która ciężko dostać księgarniach czy bibliotekach, a wykorzystuje się do pisania konspektów lekcji. Chciałbym umieścić 'trochę' tych zabaw, gier oraz teorie odnośnie wychowania uczniów na mojej stronie. Z góry dziękuje.

Witaj,

w ogólności na wykorzystanie czyichś utworów należy posiadać zgodę właściciela (majątkowych) praw autorskich do danego utworu. W pewnych sytuacjach, można wykorzystywać fragmenty czyichś utworów bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw autorskich - przeczytaj wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html To, czy możesz to zrobić, musisz ocenić już sam na podstawie pomysłu swojej strony.

Pamiętaj jednakże, że w przypadku ewentualnego konfliktu - to Ty będziesz musiał udowodnić, że miałeś prawo skorzystać z tych cytatów.

Powrót