Prawa autorskie - ksiązki

• Autor wątku Autor wątku templum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

templum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Czy możecie mi pomóc ?
Zawodowo zajmuję się czymś innym , ale moim marzeniem jest wydawanie ksiażek. Zbliżam się do tego małymi kroczkami.

Chciałbym wydać książkę - ksiązka wydana 30 lat temu przez PWN, Autor niestety już nie żyje.
Jak się do tego zabrać ? Wysłać zapytanie do wydawcy ?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Dariusz

Trzeba spytać się wydawcy, kto ma prawa autorskie. Jeśli autor, trzeba niestety znaleźć spadkobierców.

Dodam tylko, że prawa autorskie majątkowe wygasają 70 lat od śmierci twórcy. Wydawca powinien Ciebie poinformowac kto ma prawa autorskie do tego dzieła.

Tylko czy wydawca nie uzna , że warto wydać tą ksiazkę jak ktoś inny chce to zrobić ?
Nie da się tego sprawdzić po za wydawcą ?

Jakby tak wydawca podchodził do tego to by szybko zbankrutował. Może Pan probować poszukać spadkobierców lub inne osoby które mogą coś wiedzieć... tutaj występuje dowolność metody - wazne aby była skuteczna. Nie ma jakiegoś rejestru autorów.

Panowie.
Dziękuję, dzwonię do wydawnictwa. Pozdrawiam

I jak? Powiedzieli? Wyjaśnili?

Witajcie,
Oczywiście kręcą. Dzwoniłem już dwa razy i nic, na pismo nie odpowiedzieli.

Proszę jeszcze o pomoc :
Czy prawa autorskie kupione przez wydawnictwo od autora są wykupione na jakiś określony czas ?
Czy znajdę na stronie jakiś standardowy wzór umowy o kupno praw autorskich ?

Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Umowa to określa - na jaki czas obowiązuje.

W google.pl masz umowy o przeniesienie praw autorskich majątkowych.

Witam,

może OZZ zarządza autorskimi prawami majątkowymi do tej książki albo ma informację, kto aktualnie te prawa posiada. Spróbowałbym szczęścia w Stowarzyszeniu Autorów i Wydawców „Polska Książka”.

Ogólnie majątkowe prawa autorskie się przenosi, zaś licencje są / mogą być czasowe.

Mała uwaga do utworów niechronionych prawem autorskim. W takim przypadku wydawca odprowadza kasę na rzez Funduszu Promocji Twórczości.

Panowie,
A co oznacza zwrot z okładki ksiązki "Copyright by PWN 1964". Oni to mogą wydać ponownie bez zgody Autora ? Trzeba od nich też kupić prawa ?

jeszcze raz powtórze.. umowa między tym wydawnictwem a autorem określa takie sprawy. Nie wiemy przecież kto, co kupił, na ile i w jakim zakresie...

W dużym skrócie:
© = „Copyright” = „Prawa Autorskie”.
Zapis "Copyright by PWN 1964" konkretnie oznacza INFORMACJĘ o tym, że posiadany przez właściciela egzemplarz (wydanie) książki wydanej w 1964 roku chroniony jest prawami autorskimi należącymi do PWN. I tylko informację. Sam egzemplarz (wydanie) książki CHRONIONY jest niezależnie od tego czy jest ten zapis czy go nie ma. Oczywiście umieszczenie zapisu skutkuje też tym, że nikt posiadający egzemplarz książki nie może już powiedzieć, że NIE wiedział o tym, że książka jest chroniona.
Sumując, nota ta nie mówi nic o tym, kto obecnie posiada majątkowe prawa do książki i może zezwolić na jej druk. Tu problem wyjaśniony był w poprzednich postach.

Proszę pamiętać, że wydawnictwo jest firmą komercyjną, dla której informacja o posiadaniu przez nią majątkowych praw autorskich do interesującej Pana książki stanowić może tajemnicę handlową firmy, skutkiem czego mogą odmówić odpowiedzi albo w ogóle jej nie dać. Podobnie może być również w przypadku kiedy nie mają tych praw.

Witam Panowie,

I stało się to przed czym ostrzegaliście. PWN mi nie odpowiedział oficjalnie, a telefonicznie dowiedziałem się , ze nie udostępnią mi praw do tej ksiązki. Na pytanie "Dlaczego?" , otrzymałem odpowiedź "Bo nie." Może za 5, 10 czy 20 lat wydadzą tą ksiązkę.
Przykre, ale chyba prawdziwe. Szkoda , bo jakaś jednorazowa zgoda dla mnie na teraz (nawet ze wskazaniem ilości nakładu jaki mogę wydrukować) - nie przekreślałaby wydruku tej pozycji w PWN za kilka lat.
Pozdrawiam

Prosze o jeszcze jedną odpowiedź.
Jesli odkupię od wydawnictwa prawa do jednokrotnego wydania ksiązki u mnie , a ich umowa z autorem jest na czas nieokreślony , to czy ja muszę szukać autora i otrzymać od niego zgodę na wydanie jego tytułu i zapłacić mu ?
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

Witam,

1. ważną sprawą jest terminologia każdej umowy, powinien Pan koniecznie zapoznać się z artykułami 41 do 68 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych.

2. a więc przede wszystkim nie odkupi Pan praw od wydawnictwa, a uzyska licencję na jednorazowy wydruk dzieła na określonych z wydawnictwem warunkach

3. wydawnictwo musi posiadać odpowiednie uprawnienia, aby móc udzielić Panu takiej licencji. A więc:

- musi być posiadaczem autorskich praw majątkowych do utworu
lub
- mieć udzieloną przez autora licencję, której zapisy upoważniają do udzielania sub-licencji.

W obu przypadkach, w udzielanej Panu licencji, powinien być umieszczony zapis o tym, że wydawnictwo jest posiadaczem odpowiednich uprawnień.

W momencie, gdy uzyska Pan licencję od wydawnictwa, zgoda autora nie jest więc już potrzebna.

Ostatnia edycja:
Witam,

Jeszcze jedno : kupiłem licencję na wydruk książki, w której są ilustracje. Czy cena za zakup licencji na wydruk tej ksiażki obejmuje również zdjecia czy to jest osobny temat, który wymaga ode mnie kolejnych zakupów licencji ?
Pozdrawiam
Dariusz

Witam,

treść książki, jak każdego innego utworu, jest przecież integralna (włączając w to tytuł, zdjęcia, grafiki, etc...). A ma Pan w licencji jakieś zapisy odnośnie zdjęć?

Poprzedni problem rozwiązałem.

Mam kolejne pytanie :
Na okładce ksiązki chciałbym umieścić reprodukcję obrazu. Autor umarł w 1901 roku. Aktulanie płótno znajduje się z Muzeum Narodowym we Wrocławiu. Czy potrzebuję od nich zgodę ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Dariusz Drożdż

nie, majątkowe prawa autorskie wygasają po siedemdziesięciu latach od śmierci autora - więcej - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku: Rozdział 4 Czas trwania autorskich praw majątkowych Art. 36. do 40.

Powrót