Prawa autorskie/licencja w dziedzinie mody

• Autor wątku Autor wątku Lukeps
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukeps

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Od ostatniego czasu nurtuje mnie jedno zasadnicze pytanie na które odpowiedzi nie potrafię rozgryźć.
Butik "A" chce wprowadzić do swojej oferty towary bardzo znanej ( załóżmy włoskiej ) firmy odzieżowej "Y". Moje pytania są następujące:
1. Czy właściciel butiku "A" może jechać do Włoch do hurtowni sprzedającej odzież marki "Y" po towar a następnie wstawić ten towar do siebie do sklepu bez jakiejkolwiek licencji/pozwolenia producenta?
2. Czy właściciel butiku "A" może jechać do sklepu/hurtowni typu outlet by zakupić towar marki "Y" po czym wstawi go do swojego sklepu ??
3. Czy właściciel butiku "A" może jechać do byle jakiego sklepu marki "Y" ( zakładajmy za granicą ) i kupić towar przeceniony a następnie wstawić go do swojego butiku po trochę droższej cenie ?
Gdzieś wyczytałem że jest to dozwolone jeśli butik "A" nie umieszcza nigdzie loga producenta "Y" ( witryna sklepu, wnętrze, ulotki, reklamy )
Wyczytałem także że owym logiem można się posługiwać w przypadku kiedy reklama będzie tak skonstruowana że jej odbiorca nie pomyli butiku "A" z producentem marki "Y" ( zakładajmy: " butki "A" oferuje Państwu modną odzież znanego producenta "Y" ...itp. )
W przypadku sprzętu komputerowego czy RTV nie ma takiej potrzeby a reklamowanie nazwy producenta nie sprawia problemu jeśli opis i zdjęcia są zgodne z tymi od producenta. Czy w taki sam więc sposób tyczy się to odzieży? ( uwzględniamy tylko fakt że odzież jest oryginalna )
Bo logiczne jest dla mnie to że jeśli ktoś zamierza otworzyć "firmowy butik producenta"Y"" to wówczas musi uzyskać jakieś certyfikaty/zezwolenia. Natomiast jak to jest w przypadku własnego prywatnego butiku z kilkoma sztukami producenta "Y" i innych.
W wielu miastach Polski można spotkać takie w/w przypadki. Jedni zapierają się w kwestii iż jest to zabronione a inni że nie stanowi to żadnego problemu.
Gdzie jest prawda ??:mad:
Z góry dziękuję za pomoc

Witam, jeśli towar został wprowadzony do obrotu na terenie EU to oczywiście można go kupić i wstawić do swojego butiku / sklepu.

Pozostaje kwestia eksponowania znaków towarowych kolekcji / loga producenta, etc. Samego znaku rzeczywiście nie można eksponować bez pozwolenia osoby posiadającej prawa ochronne, jeśli jest zastrzeżony na terenie Polski, ale oczywiście towar oznaczony tym znakiem można.

Jak również można zamieścić to logo jako wskazanie na dany towar (ale tu już ostrożniej... vide właśnie wprowadzanie klienta w błąd co do tożsamości firmy - ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji...) - proszę porównać np. Art. 155. lub 156. prawa własności przemysłowej odnośnie zastrzeżonych znaków towarowych.

Przejechałem się dzisiaj do izby celnej. Tam otrzymałem informację że takie zagadnienia nie leżą w ich kompetencjach. Dla nich interesujące będzie tylko to czy towar jest oryginalny i z legalnego źródła.

Gdzie w takim wypadku powinienem się żeby uzyskać odpowiedź na w/w pytania.

I jeszcze jedno co mi się nasunęło w międzyczasie. Co jeśli kupię bluzkę firmy "Y" po czym założę na swój manekin zrobię zdjęcie z wyeksponowaną metką producenta "Y" i takie zdjęcie umieszczę w sklepie internetowym/internetowym serwisie aukcyjnym ? Mogę zostać posądzony o użycie w tym wypadku metki producenta "Y" do reklamy ?

zawsze zależy to od konkretnej sytuacji - ale w złym kontekście może Pan być posądzony... Proszę poczytać ustawę prawo własności przemysłowej w części dotyczącej praw ochronnych na znaki towarowe,,,

Powrót