Prawa autorskie licencja

• Autor wątku Autor wątku mariola159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariola159

Użytkownik
Odpowiedzi
211
Witam.

Chciałabym zacząć tworzyć różne plakaty, zaproszenie, metryczki itp. i sprzedawać je.

I tutaj mam pytanie.
Znalazłam dwie strony z ilustracjami, jedna jest ***mod*** gdzie oferowane są zdjęcia/ilustracje na licencji CC0 darmowe do użytku komercyjnego.

Druga strona to ***mod***
1)Nie wiem czy pod moją działalność podchodzi licencja standardowa czy rozszerzona?

Przy pomocy Standardowej Licencji *** możesz używać naszych kreatywnych treści do dowolnych celów ilustracyjnych, w dowolnym rodzaju mediów (zarówno drukowanych oraz elektronicznych) bez daty wygaśnięcia, czy ograniczeń geograficznych. Obrazy *** mogą zostać wykorzystane w niemal każdym celu, w tym:

Wykorzystanie w Internecie i elektroniczne: strony internetowe, bannery internetowe, newslettery, dokumenty PDF, blogi, e-maile, pokazy slajdów, prezentacje TV i wideo, ekrany powitalne w aplikacjach na telefony komórkowe, filmy...
Wykorzystanie w druku: artykuły w magazynach, książki, reklamy, broszury, ilustracje dokumentów, billboardy, wizytówki, opakowania...

Licencja rozszerzona

Licencja Rozszerzona *** daje wszelkie prawa wynikające z Licencji Standardowej, ale również możliwość wydruku naszych kreatywnych prac więcej niż 500.000 razy. Pozwala również na używanie ich do stworzenia Twojego własnego biznesu. Dzięki Licencji Rozszerzonej *** możesz używać obrazów stockowych do tworzenia produktów i usług przeznaczonych do sprzedaży lub dystrybucji. Oczywiście, ta licencja jest royalty-free, dlatego możesz używać pliku bez ograniczeń czasowych, limitu liczby wykorzystania oraz bez ograniczeń geograficznych.

Wykorzystanie Licencji Rozszerzonej: pocztówki, kalendarze, plakaty, koszulki, szablony wydruków i prezentacji, klipy wideo przeznaczone do odsprzedaży, aplikacje wideo i inne projekty gdzie plik *** standowi główną wartość produktu przeznaczonego do sprzedaży lub dystrybucji.

2) Więc mam pytanie czy z obydwu stron mogę pobierać obrazy wiadomo pierwsza darmowa/druga płatna i dowolnie edytować pliki, bez umieszczania na plakacie odnośników itp. i odsprzedawać gotowy projekt nie narażając się na jakieś konsekwencje?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
O interpretację licencji pytaj u źródła.

Powrót